Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Košický súd v kauze pouličnej bitky uložil tresty pre bratov Paškovcov: Oni sa cítia nevinní

Bratia Paškovci na súdnom pojednávaní Zobraziť galériu (3)
Bratia Paškovci na súdnom pojednávaní (Zdroj: FOTO TASR – František Iván)

KOŠICE - V kauze pouličnej bitky z novembra 2015 v centre Košíc odvolací krajský súd v utorok uložil tresty pre trojicu bratov Paškovcov. Uznaní sú za vinných z prečinu výtržníctva a dvaja z nich aj z prečinu ublíženia na zdraví. Všetci dostali podmienečné tresty odňatia slobody, Branislav Paška na dva roky, Maroš Paška na deväť mesiacov a Martin Paška na tri mesiace.

Odsúdení majú zároveň povinnosť uhradiť škodu štvorici poškodených vrátane dvoch žien. Rozsudok je právoplatný. Skúšobná doba pre podmienečné tresty je pre Branislava Pašku v trvaní troch rokov, pre Maroša Pašku 18 mesiacov a pre Martina Pašku 12 mesiacov. Krajský súd rozhodoval o odvolaní voči rozsudku Okresného súdu Košice I. z mája 2020. Odvolanie obžalovaných zamietol, odvolanie podal aj krajský prokurátor, ktorý žiadal adresnejšie tresty. V prípade dvoch z bratov krajský súd zvýšil tresty, Maroš Paška mal pôvodne podmienečný šesťmesačný trest a Martin Paška peňažný trest v sume 500 eur. Predseda senátu krajského súdu konštatoval, že daný prípad robila citlivejším okolnosť, že došlo k útoku aj na ženy, poukázal aj na celkový priebeh skutku a následné správanie sa obžalovaných.

V kauze, ktorá trvala viac ako 5,5 roka, rozhodoval okresný súd trikrát, dvakrát mu krajský súd vec vrátil, posledne v novembri 2019, keď zohľadnil námietky prokurátora. Okresný súd následne uznal, že Branislav Paška spôsobil mladej žene ťažkú ujmu na zdraví, keď ju kopol do oblasti zadnej časti hlavy a krku. Odsúdení sú synovci niekdajšieho predsedu Národnej rady SR, zosnulého Pavla Pašku. Všetci traja na pojednávaniach vyhlásili, že sa cítia nevinní, vypovedať pred súdom odmietli. Pre médiá sa odmietli vyjadriť.

Bratia Paškovci na súdnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR – František Iván)

K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov došlo 22. novembra 2015 okolo 3.15 h pred pizzeriou na košickej Hlavnej ulici. Udalosť dokumentuje aj záznam z bezpečnostnej kamery. Pri fyzickom útoku bratov utrpela zranenie najmä mladá žena a jej priateľ. Po medializácii incidentu musel Martin Paška odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice, Branislav Paška prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej univerzitnej nemocnici. Tretieho z bratov, Maroša Pašku, prepustili z radov polície pre porušenie služobnej prísahy.

Na súd v utorok prišla aj poškodená Zuzana Kováčová, ktorá pri útoku okrem iného utrpela podvrtnutie krčnej chrbtice. „Som veľmi spokojná, že je už naozaj koniec. Konečne, po päť a pol roku, sme sa dočkali toho, že sú naozaj vinní a spôsobili nám tie zranenia, ktoré nám spôsobili,“ uviedla pre novinárov.

Aj právna zástupkyňa poškodených Dagmar Horváthová vyjadrila spokojnosť s výsledkom súdneho rozhodnutia vrátane sprísnenia trestov. „Mali sme za to, že z dôvodu generálnej prevencie by bolo potrebné sprísniť tresty u všetkých troch obžalovaných, aj z hľadiska ich postoja k celej trestnej veci, ako sa správali počas celého konania a poškodeným sa neospravedlnili,“ vysvetlila.

Viac o téme: BitkaTrestKauzaKošicePaškovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu