Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vyšetrovatelia spočítali celkovú sumu ukradnutých peňazí štátu v kauze Mýtnik: Je to ako Jackpot v Športke!

Kauza Mýtnik
Kauza Mýtnik (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Celková suma, ktorá sa týka kauzy Mýtnik a nevýhodných zmlúv pri obstarávaní informačných systémov pre finančnú správu (FS), prevyšuje 65 miliónov eur. Na tlačovej konferencii to uviedol riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa. Prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka na brífingu dodal, že jeho úrad sám verifikoval a podal trestné oznámenie v prípade ďalšieho podozrivého IT tendra pre FS v hodnote 52 miliónov eur.

Repa priblížil, že v kauze Mýtnik bolo doteraz obvinených 14 osôb, z toho osem svoju vinu priznáva buď v plnom rozsahu, alebo prevažujúcej miere. "Ich priznania korešpondujú s ďalšími dôkazmi, výpoveďami svedkov či inými listinnými dôkazmi," dodal Repa. Ako vysvetlil, ťažiskovým skutkom, voči ktorému je vedený hlavný smer dokazovania, sa týka trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, vyhodnotený aj ako obzvlášť závažný zločin porušenia povinností pri správe cudzieho majetku.

Dokazovanie v tomto prípade dospelo podľa jeho slov k záveru, že došlo k opakovanému porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, vyhral dopredu určený subjekt, s ktorým FS podpísala predražené zmluvy. "Vo vznesenom obvinení v januári sa pracovalo so sumou 42 miliónov eur, následným vyšetrovaním sa zistilo, že celková suma nadväzujúca na predmetné zmluvy presahuje 65 miliónov eur," dodal Repa.

V kauze Mýtnik II ide podľa jeho slov o legalizáciu príjmov. "Obvinenia sú založené na veľmi detailnej analýze výpisov z účtov, ktoré umožňujú sledovať finančný tok prostriedkov pochádzajúcich od FS," uviedol Repa. Do "prania" peňazí malo byť zapojených viacero zahraničných firiem. "Predmetom vyšetrovania je aj pomerne rozsiahla korupčná trestná činnosť. Aktuálny dôkazný stav poukazuje na súčinnosť vrcholných predstaviteľov štátu s predstaviteľmi podnikateľského sektora, ale i tretími osobami bez vecného a osobného vzťahu k danému obchodu," upozornil. Poďakoval sa zároveň FS za súčinnosť.

Šéf daniarov vyhlásil, že okrem sprostredkovania dôkazov jeho úrad sám pri odhalení nekalých praktík koná. "Po svojom nástupe som inicioval revíziu predchádzajúcich obstarávaní v utajenom režime,“ upozornil Žežulka a dodal, že na základe dôvodných podozrení identifikoval možné porušenie zákona o verejnom obstarávaní v prípade tendra pod názvom Vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému finančného riaditeľstva v hodnote 52 miliónov.

„Vytvoril som pracovný tím pod názvom Vata, ktorý skrytým spôsobom začal preverovať podozrenia. Naše zistenia sme odovzdali orgánom činným v trestnom konaní, v marci sme podali trestné oznámenie na ÚŠP,“ oznámil šéf FS. Upozornil, že štvrtkový zásah NAKA v sídle finančnej správy sa odohral na podnet samotného úradu.

Prokuratúra prípad bližšie nekomentovala. "Vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania sa v súčasnej dobe nebudeme vyjadrovať k danej veci. Bližšie informácie poskytneme, keď to umožní procesná situácia," reagoval Dalibor Skladan, hovorca Generálnej prokuratúry SR.

Viac o téme: KauzaZmluvyMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu