Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Británii nastupuje TRETIA VLNA: Mutácia sa šíri najmä medzi nezaočkovanými! Jedinou cestou sú vakcíny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong, Getty Images)

BRATISLAVA/LONDÝN - Ministerstvo zdravotníctva informovalo o tom, že vo Veľkej Británii a v Portugalsku nastupuje tretia vlna koronavírusu. Táto mutácia sa šíri najmä medzi nezaočkovanými. Jediné, čo nás dokáže ochrániť je preto práve očkovanie. Rezort preto vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať čo najskôr.

O tzv. delta variante (pôvodná indická mutácia) sa odborníci rozprávali aj včera na zasadnutí krízového štábu. V pondelok by mali byť známe opatrenia, ktorej prijme Slovensko, aby sme oddialili príchod mutácie k nám. Najviac nám však pomôže očkovanie. Podľa rezortu Vladimíra Lengvarského nás síce vakcíny chránia proti tejto mutácii o niečo menej, no sú účinné najmä po druhej dávke. 


Dáta hovoria jasne: OČKOVANIE je účinnejšie, než sa predpokladalo! Slovenský vedec vyzýva ľudí


V Británii a Portugalsku nastupuje tretia vlna

Delta varian posiela do nemocníc predovšetkým nezaočkovaných, uviedlo ministerstvo. "Ku koncu týždňa máme pre vás jednu zlú a jednu dobrú správu. Tá dobrá správa však platí len pre tých, ktorí ste sa dali zaočkovať, alebo to aspoň máte v pláne v dohľadnej dobe," konštatuje rezort. Zlou správou je, že vo Veľkej Británii, ale aj v Portugalsku, nastupuje ďalšia vlna pandémie.

VIDEO Situácia je vážna, krízový štáb by mal prijať opatrenia v pondelok

Zasadnutie Ústredného krízového štábu: Situácia je vážna, konkrétne opatrenia by mohli prijať v pondelok (Zdroj: Topky/Maarty)

"Spôsobuje ju predovšetkým nová mutácia koronavírusu, delta variant (B.1.617.2) pôvodne známy ako indický variant, ktorý je nákazlivejší ako všetky doterajšie mutácie koronavírusu. Podľa britských úradov je o 60 percent nákazlivejší ako doteraz prevládajúci alfa variant (B.1.1.7)," napísal rezort na sociálnej sieti. 

Uvoľňovanie sa odkladá

Vo Veľkej Británii majú zhruba štornásobne vyšší počet nových denných prírastkov ako pred mesiacom, v Portugalsku je to zhruba trojnásobok. "Obe krajiny odkladajú uvoľňovanie protiepidemických opatrení a portugalská vláda vyhlásila zákaz cestovania z a do Lisabonu. 
Je pravdepodobné, že delta variant sa v najbližšom čase rozšíri aj do ďalších európskych krajín vrátane Slovenska,"
napísal rezort s tým, že na to upozorňuje aj WHO.

V Británii nastupuje TRETIA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/MZ SR)

Jedinou cestou je dať sa zaočkovať

Dáta z Británie ukazujú, že vakcíny sú účinné aj proti tomuto variantu. "Oficiálne odhady britskej vlády hovoria, že 1. dávka vakcíny chráni na 26-40% pred symptomatickým priebehom Covidu pri delta variante, 2. dávky vakcíny chránia na 76-84% pred symptomatickým priebehom Covidu pri delta variante, 1. dávka vakcíny chráni na 57-85% pred hospitalizáciou pri delta variante a 2. dávky vakcíny chránia na 85-98% pred hospitalizáciou pri delta variante," informovalo ministerstvo. 

Vakcíny chránia pred týmto variantom síce o niečo menej účinne ako proti doterajším mutáciam koronavírusu, ale stále sú veľmi účinné, najmä po druhej dávke. "Potvrdzujú to aj dáta z britskej ZOE Covid study, ktoré ukazujú, že nové infekcie sa šíria predovšetkým medzi nezaočkovanými ľuďmi. Prosíme vás preto, aby ste sa dali zaočkovať čo najskôr. Chránite tak vás a vašich blízkych a prispejete k tomu, aby sme boli na ďalšiu vlnu pandémie čo najlepšie pripravení. Zaregistrovať sa na očkovanie, alebo zaregistrovať vašich blízkych môžete tu vakcinacia.nczisk.sk/registracia," dodáva ministerstvo. 

Viac o téme: OčkovanieVeľká britániaKoronavírusÚrad verejného zdravotníctvaTretia vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu