Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Úrad na kontrolu liečiv eviduje skoro 6-tisíc hlásení ohľadom očkovania: Ide o nežiadúce účinky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k štvrtku (10. 6.) eviduje 5795 hlásených podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 447 závažných, čo predstavuje 7,7 percenta hlásení. Na svojej stránke to uviedol ŠÚKL.

Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce účinky patrili pretrvávajúci zvýšený krvný tlak, a to najmä u pacientov liečených na hypertenziu. Ďalšími boli tiež prekolapsový stav, kolaps, trombóza, pľúcna embólia, alergické reakcie, dočasná paralýza, krátkodobá strata vedomia, ale i náhla cievna mozgová príhoda. ŠÚKL upozornil, že sa objavil aj epileptický záchvat u pacientov liečených na toto ochorenie.

Tri úmrtia, súvis s očkovaním evidovaný len ako možný

K štvrtku ústav evidoval spolu tri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri dvoch prípadoch bol súvis stanovený ako možný, a to po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech a od Moderny. V jednom bol súvis stanovený ako pravdepodobný, a to po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca. "Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený," doplnil štátny ústav.

Celkovo bolo na Slovensku k strede (9. 6.) podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií prvou dávkou zaočkovaných 1.852.580 osôb a druhou dávkou 1.046.405 osôb.

Viac o téme: OčkovanieVakcínyŠÚKLNežiadúce účinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu