Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí pediatri uviedli 10 DÔVODOV, prečo odporúčajú očkovanie proti COVIDU aj deťom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, )

BRATISLAVA – Na očkovanie proti novému koronavírusu sa smú prihlásiť aj deti od 12 rokov. Pre mladistvých je určená vakcína vyvinutá firmami Pfizer a BioNTech. Slovenskí pediatri v tomto súvise uviedli desať dôvodov, prečo odporúčajú očkovanie proti covidu-19 aj deťom.  

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na svojej sociálnej sieti pravidelne prináša overené fakty o očkovaní proti covidu-19. Naposledy šlo o veľké zhrnutie poznatkov vedcov o očkovaní v praxi, najnovšie prehovorili pediatri. Na Slovensku sa totiž už môžu do čakárne na vakcínu prihlásiť aj deti od 12 rokov vyššie. Na očkovanie sa budú musieť dostaviť s rodičmi. Detskí lekári preto uviedli niekoľko dôvodov, prečo odporúčajú očkovať proti covidu aj maloletých.

Archvíne video: Profesor Krčméry zodpovedal kľúčové otázky o očkovaní proti covidu-19

Profesor Krčméry zodpovedal kľúčové otázky o očkovaní proti covidu-19 (Zdroj: FB/MZ SR)

1. Chceme mať zdravé deti! Hoci väčšina detí má ľahký priebeh ochorenia, boli popísané aj prípady s ťažkým priebehom aj úmrtím, tiež závažné neskoré komplikácie.

2. Aj keď dieťa nejaví známky ochorenia, predsa môže byť nakazené vírusom spôsobujúcim ochorenie covid-19 a byť zdrojom a šíriteľom infekcie pre svojich najbližších a celé okolie.

3. Len vďaka očkovaniu netrpia deti dôsledkami detskej obrny, nezomierajú nám deti na osýpky, čierny kašeľ ani na záškrt. 

4. Váš detský lekár očkuje Vaše dieťa od prvých mesiacov života, tieto očkovania zabránili mnohým závažným ochoreniam. Verte mu, že aj očkovanie proti ochoreniu covid-19 zabráni vážnemu ohrozeniu zdravia a života Vášho dieťaťa. 

5. Očkovacia látka proti ochoreniu covid-19 má relevantné štúdie a jej vplyv na očkované deti i dospelých je dlhodobo sledovaný. Najväčšie lekárske autority u nás i vo svete ju považujú za bezpečnú a účinnú.

6. Šancu pre plnohodnotný život majú len deti vzdelané v povolaní, ktoré si vyberú. Vráťme ich do škôl.

7. Vaše deti znova potrebujú trénovať, pretekať, stretávať sa pri športe a hrách.

8. Doprajme deťom prázdniny u starkých či v tábore, dovolenku v prírode, pri vode, nech ich obohatia nové zážitky a poznávajú zaujímavé miesta.

9. Nikto nechce zažiť tretiu vlnu ochorenia covid-19 s intenzitou a opatreniami tej druhej!

10. Vráťme deťom ich detstvo očkovaním proti covid -19.

„Vďaka očkovaniu už nepoznáme mnohé potenciálne smrteľné ochorenia ako pravé kiahne, detskú obrnu, osýpky alebo záškrt. Aj očkovanie proti covidu-19 zabráni vážnemu ohrozeniu zdravia a života detí a umožní im chodiť do školy, vzdelávať sa, rozvíjať svoje fyzické i mentálne schopnosti mimoškolskými aktivitami, účasťou v táboroch, stretaním sa s rodinou i priateľmi,“ povedala Elena Prokopová, prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti.

Rezort zdravotníctva na záver dodal, že všetky dostupné údaje dokazujú, že vakcína je bezpečná a efektívna. „Jej účinky sú pod takým drobnohľadom svetových vedeckých kapacít, ako žiadne iné liečivo a budú veľmi pozorne sledované naďalej. Pozorované vedľajšie účinky vakcín u detí sú najmä bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy a svalov a teplota, podobne ako u dospelých po niekoľkých dňoch ustúpia. V publikovaných štúdiách neboli pozorované poruchy zrážania krvi ani vážne alergické reakcie u detí medzi 12 a 15 rokom života,“ podotklo ministerstvo vo svojom príspevku.

Pandémia za posledný rok negatívne ovplyvnila životy stoviek tisíc detí, a nepochybne zanechala nielen následky na fyzickom zdraví mnohých z nich, ale spôsobila veľké mentálne a emocionálne škody na detskej populácii.

Viac o téme: DetiZdravieOčkovanieKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu