Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obvinený Kováčik sa opäť ozýva z väzby: Spochybňovanie kajúcnikov! Vyšetrovateľ je podľa neho zaujatý

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bývalý špeciálny prokurátor je vo väzbe a obvinený je z viacerých trestných činov. Nedávno popisoval podmienky, aké za mrežami znáša, tentokrát si zobral na mušku kajúcnikov a vyšetrovateľa.

Archívne video

NAKA dnes ráno zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zadržala NAKA 22. októbra pred budovou policajného prezídia, kam šiel na stretnutie. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil z viacerých trestných činov a 25. októbra ho sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vzala do väzby. Prvá námestníčka generálneho prokurátora Kováčiková mu hneď 22. októbra dočasne pozastavila činnosť. Kováčik sa neskôr postu špeciálneho prokurátora vzdal. 

Dušan Kováčik píše spoza mreží: Sťažnosti na väzbu! Budíček každú hodinu, s rodinou len videohovory

Vo väzbe je teda už niekoľko mesiacov a potom, ako opísal podmienky, aké tam vládnu, sa teraz sťažuje na vyšetrovateľa a spolupracujúcich obvinených. 

"Z me­dia­li­zo­va­ných in­for­má­cií viac­krát vy­ply­nu­lo, že uve­de­né oso­by oča­ká­va­jú za svo­ju sve­dec­kú vý­po­veď úpl­nú bez­tres­tnosť ako aj pre­pus­te­nie z väz­by. Prav­di­vos­ti tých­to in­for­má­cií nas­ved­ču­je sku­toč­nosť, že spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ní sú pre­púš­ťa­ní z väz­by na slo­bo­du, a to pria­mo na zá­kla­de prí­ka­zu pro­ku­ra­tú­ry, a to v zá­sa­de a vý­luč­ne až po tom, ako sa priz­na­jú k tres­tnej čin­nos­ti a vy­po­ve­da­jú pro­ti iným oso­bám. Uve­de­ná sku­toč­nosť pod­po­ru­je té­zu, že spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ní sú de fac­to od­me­ňo­va­ní za svo­ju ,,loa­jál­nu“ vý­po­veď pre­pus­te­ním z väz­by," píše Kováčik na webe pravnelisty. 

"Zá­ro­veň z hľa­dis­ka vie­ro­hod­nos­ti vý­po­ve­dí tých­to sved­kov zdô­raz­ňu­jem, že jed­not­li­ví spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ní sa po pre­pus­te­ní z väz­by v prie­be­hu tres­tných ko­na­ní nav­zá­jom kon­tak­tu­jú a úmy­sel­ne stre­tá­va­jú. Uve­de­né sku­toč­nos­ti sú preu­ká­za­né vý­po­ve­ďa­mi sved­kov a vy­vo­lá­va­jú zjav­né po­chyb­nos­ti o vzá­jom­nej inter­ak­cii vý­po­ve­dí tých­to osôb a o ich ko­lúz­nom ko­na­ní. Oso­bit­ný prob­lém pred­sta­vu­je sku­toč­nosť, že spolu­pra­cu­jú­ci sved­ko­via v prie­be­hu príp­rav­né­ho ko­na­nia opa­ko­va­ne a preu­ká­za­teľ­ne pri­chá­dza­jú do kon­tak­tu s prís­luš­ník­mi ope­ra­tív­nych od­de­le­ní a to aj v sú­vis­los­ti s ich vý­po­ve­ďa­mi v tres­tnom ko­na­ní," tvrdí bývalý špeciálny prokurátor. 

Obvinený Kováčik sa opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kováčik sa sťažuje aj na vyšetrovateľa, ktorý je podľa neho v pozícii poškodeného a preto má byť voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi zaujatý. 

"Je nep­rí­pus­tné, aby vy­šet­ro­va­teľ vy­stu­po­val vo vzťa­hu k mo­jej oso­be ako sve­dok – poš­ko­de­ný a v dru­hom tres­tnom ko­na­ní vo vzťa­hu k mo­jej oso­be ako vy­šet­ro­va­teľ. Uve­de­ná po­zí­cia vy­vo­lá­va zjav­né a zá­sad­né po­chyb­nos­ti o za­uja­tos­ti resp. o po­me­re vy­šet­ro­va­te­ľa k pre­jed­ná­va­nej ve­ci ako i k mo­jej oso­be tak, ako to us­ta­no­vu­je § 31 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku. Uve­de­ný vy­šet­ro­va­teľ ne­bol vy­lú­če­ný z vy­ko­ná­va­nia úko­nov tres­tné­ho ko­na­nia a to ani na­priek mo­jej ná­miet­ke za­uja­tos­ti a sťaž­nos­ti pro­ti uz­ne­se­niu o je­ho ne­vy­lú­če­ní," dodáva Kováčik.

Viac o téme: VäzbaProkuratúraObvinenie Dušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu