Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voči Dušanovi Kováčikovi sa môže začať stíhanie v 5 veciach, ktoré dozoroval

Dušan Kováčik
Dušan Kováčik (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi by sa mohlo začať trestné stíhanie za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa v piatich veciach, ktoré dozoroval.

Ďalšie štyri sú predmetom posudzovania. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku preskúmavali 64 trestných vecí, v ktorých vykonával Dušan Kováčik dozor.

 „Zistenia v piatich trestných veciach v súvislosti s výkonom prokurátorských činností opodstatňujú potrebu začatia trestného stíhania za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V štyroch trestných veciach bol Úradom špeciálnej prokuratúry zistený  postup špeciálneho prokurátora, ktorý je predmetom posudzovania v kontexte s inými trestnými vecami realizovanými Úradom špeciálnej prokuratúry,“ spresnil Skladan. Dodal, že trestné veci boli preskúmané trestným odborom GP SR a Úradom špeciálnej prokuratúry  (ÚŠP).

 „V 38 trestných veciach neboli zistené žiadne pochybenia. V dvoch trestných veciach boli zistené nedostatky, ktoré nemali vplyv na práva subjektov trestného konania a na zákonnosť konečného rozhodnutia. V dvoch trestných veciach boli zistené zásadné pochybenia, avšak použitie mimoriadneho opravného prostriedku pre uplynutie zákonných lehôt je vylúčené,“ doplnil Skladan s tým, že v jednej trestnej veci bývalý špeciálny prokurátor opomenul rozhodnúť o jednom zo spoluobvinených, ktorého trestné stíhanie bolo na základe tohto zistenia prokurátora ÚŠP zastavené. V 12 neskončených trestných veciach boli zistené prieťahy v konaní.

 „Na základe pokynu generálneho prokurátora Slovenskej republiky budú predmetom ďalšieho preskúmania aj trestné veci, v ktorých konal bývalý špeciálny prokurátor a v ktorých došlo k zrušeniu vznesenia obvinenia alebo bolo skončené trestné konanie bez vznesenia obvinenia,“ dodal Skladan.

Prokurátor ÚŠP podal na súd obžalobu na Dušana Kováčika obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov 20. apríla. Dušana Kováčika zadržali a obvinili v októbri 2020. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Koncom marca Dušana Kováčika obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Dušan Kováčika mal prijať úplatok vo výške 50.000 eur od podnikateľa Petra Košč. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa Reháka.

Viac o téme: ZneužívanieGenerálny prokurátorTrestný činDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu