Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PODCAST RATTATA Aká bude letná sezóna na Slovensku? Zamestnanci v cestovnom ruchu majú obavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

VYSOKÉ TATRY - Cestovný ruch, ktorý zasiahla pandémia COVID-19 najviac zo všetkých odvetví, sa pomaly začína spamätávať. Hotelieri sa pripravujú na letnú sezónu, ibaže narazili na problém s nedôverou personálu. Po roku života v neistote a strachu, kedy nemali z čoho uživiť rodiny, sa nechcú vrátiť do gastro odvetvia. „Poznám veľa osudov aj našich zamestnancov, ktorí si našli uplatnenie v inom odbore,“ prezradila Zuzana Semanová, riaditeľka Hotela Lomnica v podcaste RATTATA, Igora Rattaja, šéfa TMR.

„Prvá vlna pandémie nás doslova paralyzovala. Netušili sme, čo bude a ako dlho to potrvá, predpovede boli katastrofálne. Áno, museli sme prepúšťať. Zostala nám iba tretina zamestnancov,“ rekapituluje Semanová. 

PODCAST RATTATA Zamestnanci v cestovnom ruchu majú obavy (Zdroj: Igor Rattaj)

"Minulé leto bol hotel otvorený mesiac a pol a v septembri sme opäť zatvárali. To už sme sa snažili udržať zamestnanosť maximálne, ako sa dalo.“ Nájsť v tomto čase kvalitných ľudí, ktorí sa ešte nezamestnali v inom sektore alebo sa neboja toľko spomínanej tretej vlny, je náročnejšie ako kedykoľvek v minulosti.

„Vidím to teraz, keď sa snažíme po druhej vlne rozbehnúť hotel a hľadáme zamestnancov. Vidím, aká obrovská nedôvera a neistota zavládla v „našich“ ľuďoch. Nechcú v tomto segmente ďalej fungovať. Poznám veľa takých, ktorí ostali bez práce v cestovnom ruchu, odišli do fabrík, iných firiem, niektorí skončili v hypermarketoch. Práca predavača v obchode s náradím je pre nich teraz väčšia stabilita ako práca v gastronómii.“

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Rovnakú skúsenosť má aj Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR), ktorá začiatkom roka prepustila na Slovensku 180 ľudí. Čo s tým ďalej? Ako zamestnancov pritiahnuť späť? Vyvolá to tlak na zvyšovanie miezd a benefitov?  Viac o tejto aktuálnej téme, ale aj o rekonštrukcii kultúrnych pamiatok v Tatrách, sa dozviete v novom podcaste RATTATA.

Viac o téme: Cestovný ruchTMRIgor RattajPodcast Rattata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu