Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po Mikulášovom HOAXovom statuse vypukla panika! Polícia upokojuje: V Tisovci nechceli uniesť dieťa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Klamstvo o údajnom únose dieťaťa v Tisovci, za ktorým stojí faceboový účet Mikuláša Novotu, nielenže spôsobilo paniku, ale zamestnalo i policajtov, ktorí mohli svoj čas využiť efektívnejšie.

VIDEO Toxický hoax: Muž šíri šokujúce posolstvo o koronavíruse

Toxický hoax: Muž šíri šokujúce posolstvo o koronavíruse (Zdroj: Facebook)

Sociálnou sieťou Facebook koloval ďalší hoax. Konto pod názvom "Mikuláš Novota" pred niekoľkými dňami zverejnilo informáciu, podľa ktorej malo dôjsť v Tisovci k pokusu o únos dieťaťa, čo mu mal zabrániť syn autora statusu. „Všetko je to jedno veľké klamstvo a fikcia v hlave jeho autora,“ upozornila polícia bojujúca proti dezinformáciám.

Čítajte aj: Klop, klop, tu je polícia! Richardovi sa machrovanie na internete nevyplatilo: Z COVIDU sa nerobia žarty

Výmysel o únose dieťaťa dovedna zdieľalo viac než 2300 ľudí. Vyvolal paniku, ktorá zamestnala policajtov. „Na číslo 158 zavolala občianka, ktorá si všimla status na konte "Mikuláš Novota". Zľakla sa a niet jej čo vyčítať. Policajti museli oznámenie preveriť. Rozdiel medzi policajtmi a konšpirátormi je už od prvého momentu v tom, že policajti pracne overujú a až potom robia závery, konšpirátori klamú od prvej sekundy,“ uviedli autority.

Po Mikulášovom HOAXovom statuse
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Policajti od svojich kolegov zistili, že na tiesňovú linku volal aj autor statusu, ktorý oznámil to, čo mu povedal jeho 17-ročný syn. Podľa syna mala ísť v Tisovci biela dodávka pomalou rýchlosťou, pristavila sa k asi 7-ročnému chlapcovi, šofér mal na neho ukázať, aby prišiel k autu, zároveň sa začali otvárať bočné a zadné dvere, no svedok zakričal a dodávka zmizla.

Ochrancovia zákona si pozreli kamerové záznamy a zistili, že v nahlásený čas sa na danom mieste naozaj nachádzala biela dodávka. Tá ale išla štandardnou rýchlosťou bez zastavenia. „Na video zázname sa objavil aj "svedok", ktorý sa správal úplne normálne, telefonoval. Polícia vyhľadala aj vodiča dodávky, ktorý im hodnoverne vysvetlil účel svojej jazdy,“ podotkli policajti.

Tí následne konfrontovali syna autora statusu. Keď mu povedali, čo zistili, jeho reakcia hovorí za všetko - zostal ticho.

Viac o téme: DieťaúnosHoaxPolícia Tisovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu