Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Bláznivé aprílové počasie bude pokračovať: VIDEO Meteorológ však upozornil na väčší problém

Zasnežené Slovensko v apríli Zobraziť galériu (4)
Zasnežené Slovensko v apríli (Zdroj: TASR/František Iván, TASR/Radovan Stoklasa, TASR/Vladimír Miček, FB/Tom Tom Dunajský)

BRATISLAVA – Tohtoročný apríl neostal svoje povesti nič dlžný – bol skutočne bláznivý. Počasie sprevádzali výkyvy, z tepla sme šli do zimy a naopak, rovnako sa vyskytli aj snehové búrky, pričom najmä na severe Slovenska husto snežilo. Meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič pre Topky.sk pripustil, že aprílové zvraty, ako ich poznáme dnes, sa v minulosti nevyskytovali.   

Dnešná rozprávkovo zasnežená Pezinská Baba

Rozprávkovo zasnežená Pezinská Baba (Zdroj: FB/Peter Buday)

V meteorológii jar trvá od 1. marca do 31. mája. Marec bol ako celok teplotne normálny, mieni Matejovič, no zároveň bol aj silne až mimoriadne suchý.

Galéria: Aprílová snehová perina na bratislavskej Pezinskej Babe

Bude turbulentný apríl pokračovať?

Prvé aprílové dni boli veľmi teplé. „1. apríla sa u nás vyskytol prvý letný deň a v Hurbanove vystúpila teplota až na 25.6 °C, čím bol prekonaný teplotný rekord pripadajúci na tento deň. No počasie sa rýchlo zmenilo, po 3. apríli k nám začal prúdiť od severu studený vzduch a postupne sa sneženie začalo vyskytovať aj v nížinách, podobne sa to týkalo aj mrazov. Počasie začalo byť typicky aprílové,“ zhrnul meteorológ.

Sneženie v obci Chvojnica v okrese Myjava (13. apríl)
Zobraziť galériu (4)
Sneženie v obci Chvojnica v okrese Myjava (13. apríl)  (Zdroj: TASR/Vladimír Miček)

Následne však prišlo citeľné ochladenie. Z +20 °C sme prakticky šli do sneženia. „Veľmi výrazne sa ochladilo tento pondelok, pričom snehové vločky sa vyskytli aj v nížinách. Pre apríl bolo takéto počasie typické aj v minulosti. Sneženie sa v minulosti sporadicky vyskytovalo v nížinách ešte v máji, napríklad v roku 1978 snežilo v Bratislave 11. mája,“ uviedol Matejovič.

Galéria: Zasnežený jarný Trenčín

Zdá sa ale, že počasie si veľmi turbulentný charakter zachová až do konca apríla. „Vpád studeného, pôvodom morského arktického vzduchu nemusí byť posledný a k ďalšiemu môže prísť aj v poslednej aprílovej dekáde. Môže však prísť aj k opačnej situácii, prognostické modely nevedia na tak dlhú dobu počasie spoľahlivo predpovedať, navyše ak prichádza k takým prudkým zmenám v cirkulácii. Treba teda stále rátať s veľmi nestabilným, typicky aprílovým počasím,“ upozornil odborník.

Snehová búrka v Bratislave

Snehová búrka v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V zime teplo, na jar zima

Matejovič však za väčší problém považuje to, že v zime bolo teplo a na jar sa zima akoby vrátila. „Väčším problémom je, že teplá zima urýchľuje vývoj vegetácie. Na konci februára dosiahli maximálne teploty na Slovensku na viacerých miestach až 20 °C. Takéto počasie sa však v minulosti nevyskytovalo, aby bolo vo februári 20 °C a zároveň aby sa v apríli vyskytli silné mrazy. Takéto extrémy v počasí negatívne vplývajú na vegetáciu, ktorá nie je u nás na takéto podmienky adaptovaná a prežíva teplotný stres. Podobná situácia sa navyše opakuje takmer každú jar, keď po miernej zime k nám v apríli prenikne studený vzduch a spôsobí škody na rozkvitnutých ovocných stromoch,“ objasnil meteorológ.

Aprílové sneženie potrápilo aj vodičov na Orave

Aprílové biele peklo na Orave (Zdroj: Tip čitateľa)

Snežiť môže aj v lete

Vplyvom klimatickej zmeny hrozí, že sneženie sa vyskytne i v letných mesiacoch, ktoré sú čoraz teplejšie. Na Slovenku by to nebolo prvý raz. „Sneženie sa na území Slovenska môže v nadmorských výškach nad 1000 m n.m. vyskytnúť aj v lete. Takmer každé leto sa vo výškach nad 1800 m vyskytnú snehové zrážky, alebo sa tu prechodne vytvorí snehová pokrývka. V minulosti však sneženie bolo pozorované aj v nižších nadmorských výškach, napríklad v Oravskej Lesnej snežilo v roku 1937 už 2. augusta. Sneženie sa vo vysokých horských polohách bude v lete vyskytovať u nás aj v budúcnosti, a to aj napriek tomu, že letá budú teplejšie,“ podotkol klimatológ.

Sneženie v Košiciach (6. apríla)
Zobraziť galériu (4)
Sneženie v Košiciach (6. apríla)  (Zdroj: TASR/František Iván)

Ako dodal, počasie si rovnako zachová premenlivý charakter, no extrémy sa budú zvýrazňovať. „Týka sa to nielen teploty, ale aj zrážok, keď sa suché obdobia budú striedať s intenzívnymi zrážkami.  Sprievodným javom klimatickej zmeny je okrem iného zvýraznená dynamika všetkých atmosférických procesov, čo aktuálne zažívame aj tento rok,“ uzavrel Matejovič.

Viac o téme: AprílPočasieZmenaVýkyvyPavel MatejovičKlimatická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu