Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na diaľnici pod Tatrami sa tvoria snehové jazyky: V Modre namerali nadránom 24 centimetrov snehu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POPRAD - Vodiči na diaľnici D1 pod Tatrami by si mali dať pozor na silný vietor a tvorbu snehových jazykov. Policajti na sociálnej sieti informujú, že z dôvodu nepriaznivého počasia bola na diaľnici D1 v úseku Spišský Štvrtok - Poprad znížená maximálna povolená rýchlosť na 80 kilometrov za hodinu.

„V úseku fúka silný nárazový vietor, ktorý zároveň sfúkava na cestu napadaný sneh a tvoria sa snehové jazyky,“ uvádza polícia. Vodičov preto žiada, aby zvýšili opatrnosť a znížili rýchlosť jazdy.

V Modre v lokalite Piesok namerali nadránom 24 centimetrov snehu

V meste Modra v rekreačnej lokalite Piesok namerali v nadmorskej výške 530 metrov v stredu nadránom 24 centimetrov snehovej pokrývky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že výskyt snehu v Malých Karpatoch v apríli nie je ničím výnimočný, avšak v doterajšej histórii meraní stanice sa ešte nestalo, aby tu v tomto mesiaci zaznamenali vôbec najvyššiu snehovú pokrývku za celú zimu.

Zvlnený studený front, ktorý ešte stále ovplyvňuje počasie na Slovensku, priniesol po dlhšom čase na naše územie...

Uverejnil používateľ Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) Streda 14. apríla 2021

"Do absolútneho aprílového maxima na tejto stanici chýba ešte viac ako pol metra snehu, svedčí to teda aj o tom, že uplynulá zima bola na snehové zrážky (nielen) na juhozápade chudobná," skonštatoval ústav. Zvlnený studený front, ktorý aktuálne ovplyvňuje počasie na Slovensku, priniesol podľa meteorológov po dlhšom čase na Slovensko celoplošné zrážky. "Do stredajšieho rána spadlo väčšinou desať až 30 milimetrov zrážok, ktoré v polohách nad 400 metrov nad morom najmä na západe a severozápade územia, kde sa ochladilo najskôr, spadli prevažne vo forme snehu," priblížili. Najviac nasnežilo podľa SHMÚ práve vo vyšších polohách Malých Karpát.

V Bratislave klesla v pondelok teplota počas pár hodín o takmer 18 stupňov

Zmena počasia a prechod výrazného studeného frontu cez územie Slovenska v uplynulých dňoch bol zaujímavý nielen z meteorologického, ale aj z klimatologického hľadiska. Vo svojej analýze to tvrdia klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústav (SHMÚ) Jozef Pecho a Dalibor Výberči. Poukazujú pritom na západné Slovensko, kde v pondelok (12. 4.) v priebehu popoludňajších a večerných hodín došlo k mimoriadne rýchlemu poklesu teploty vzduchu. Na bratislavskej Kolibe klesla teplota vzduchu medzi 15.00 a 20.00 h o takmer 18 stupňov Celzia.

Okrem celkového poklesu boli podľa klimatológov zaujímavé aj hodnoty zmeny teploty vzduchu v rámci kratších časových úsekov. "Najmä pokles teploty vzduchu na stanici Kamanová, za 60 minút o 9,2 stupňa Celzia," spresnili s tým, že ide o jeden z najrýchlejších "advekčných" poklesov teploty v rámci jednej hodiny, ktoré sme v období meteorologických meraní a pozorovaní na území Slovenska zaznamenali. Ochladenie bolo podľa ich slov pozoruhodné aj z pohľadu hodnotenia "medzidennej (interdiurnej) premenlivosti" najvyššej dennej teploty vzduchu. Na pomerne veľkej ploche západného Slovenska klesla maximálna teplota aj o viac ako 15 stupňov Celzia. Najviac na meteorologickej stanici Modra-Piesok, o 17,2 stupňa Celzia.

"Na niektorých meteorologických staniciach na západnom Slovensku bola v utorok (13. 4.) najvyššia denná teplota vzduchu dokonca rekordne nízka (aspoň od roku 1951)," uviedli v analýze Pecho a Výberči. V Hurbanove dokonca medzidenný rozdiel maximálnej teploty dosiahol -15,6 stupňa Celzia, čo je podľa klimatológov "najväčšia interdiurná zmena (záporná)" na tejto meteorologickej stanici od roku 1901. Predošlý najväčší interdiurný pokles bol zaznamenaný z 31. decembra 1904 na 1. januára 1905, a to -15,5 stupňa Celzia).

Viac o téme: SnehPočasieModraTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu