Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pre KORONAVÍRUS vzrástol počet zbytočných úmrtí: Uvoľnite opatrenia! Pacienti sú zúfalí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pacienti s inými ochoreniami ako COVID-19 sú stále odsúvaní na vedľajšiu koľaj. Odložená zdravotná starostlivosť mala za následok nielen nárast počtu zbytočných úmrtí, ale aj zhoršenie zdravotného stavu či oneskorenie diagnostiky závažných ochorení.

Ktoré konšpiračné teórie o koronavíruse považujú vedci zo SAV za najbizarnejšie? (Zdroj: FB/SAV)

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) upozorňuje, že je najvyšší čas uvoľniť opatrenia a zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých. AOPP pripomenula, že odklad zdravotnej starostlivosti sa nedotkol len plánovaných operačných výkonov, ale aj prevencie a diagnostiky. "Podľa údajov vyžiadaných AOPP od zdravotných poisťovní, ktoré porovnávali posledný kvartál rokov 2019 a 2020, klesol počet preventívnych prehliadok u praktických lekárov pre dospelých takmer o tretinu. Za rovnaké obdobie klesol počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna," poukázala AOPP.

Odklad diagnostických výkonov sa v najväčšej miere dotkol RTG vyšetrení (26,8 percenta), kolonoskopie (17,7 percenta) a mamografie (17 percent). „Zanedbanie prevencie a včasného záchytu ochorení považujem za jeden z najzásadnejších problémov. Ukáže až čas, k akým ďalším a zbytočným pandémiám sme tým prispeli,“ skonštatovala Mária Lévyová, prezidentka AOPP.

Veľkým problémom podľa Lévyovej je aj odsúvanie termínov operácii. Údaje zdravotných poisťovní podľa nej hovoria o poklese hospitalizácii až o štvrtinu. Za posledné tri mesiace minulého roka, keď sa epidemická situácia výrazne zhoršila, sa v slovenských nemocniciach urobilo o 43.000 operačných výkonov menej ako za rovnaké obdobie roku 2019. Najviac odložených operácií sa týkalo ORL (43,8 percenta), chorôb svalovej a kostrovej sústavy (39,9 percenta) a gastrointestinálneho traktu (39,4 percenta).

"Pacienti sa preto pýtajú, ako chce Ministerstvo zdravotníctva SR postupovať v otázke uvoľňovania opatrení a zabezpečiť tak dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov," dodala Lévyová.

Viac o téme: PacientiNemocniceOchoreniaKoronavírusCOVID-19Odložená zdravotná starostlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu