Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Skvelá správa od vedca! Zverejnil predpoveď o veľkom otváraní

Pavol Čekan (vľavo), ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Pavol Čekan (vľavo), ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Getty Images)

BRATISLAVA – Koronavírus na Slovensku, našťastie, stráca na sile. V stredu zasadne pandemická komisia, ktorá rozhodne, či už nastal čas na uvoľňovanie opatrení. Špičkový vedec Pavol Čekan si myslí, že ak aj tento týždeň vydrží klesajúci trend v počte hospitalizovaných i infikovaných na covid-19, dočkáme sa zmiernenia zavedených reštrikcií.

Nový premiér Heger predložil prezidentke zoznam mien nových ministrov (Zdroj: Topky/Maarty)

Biochemik Pavol Čekan na svojej sociálnej sieti prišiel s "výbornou správou na tento týždeň". Podčiarkol naďalej výrazne klesajúci počet hospitalizovaných na covidové ochorenie. „Dokonca klesol aj počet pacientov pripojených na pľúcnu ventiláciu (pod 300),“ doplnil.

Vedec tiež vyzdvihol klesajúci počet nových infikovaných. „7-dňový denný priemer je už pod 800 prípadov,“ uviedol.

Čekan sa domnieva, že aj dodržiavanie preventívnych opatrení sa podpísalo po zlepšujúci sa vývoj pandémie. „Toto sú naozaj výborné správy indikujúce ústup pandémie na Slovensku. Dôvodov môže byť hneď niekoľko: poctivé dodržiavanie karanténnych a lockdown opatrení, premorenie obyvateľstva po ťažkých posledných mesiacoch šírenia britskej mutácie na Slovensku, dobré preočkovanie rizikových skupín, lepšie počasie umožňujúce vetranie miestností, atď.“

Ak tento trend vydrží aj tento týždeň, podľa Čekana môžeme postupne otvárať školy, terasy, kaderníctva, vonkajšie športoviská, maloobchodné predajne a iné. Vedec je však presvedčený, že klesajúci trend nám vydrží.   

„Sen o normálnom lete s otvorenými kúpaliskami, koncertami, hotelmi, gastroprevádzkami, športoviskami, dovolenkami môže byť skutočnosťou. Ale buďme ešte opatrní, aby sme zastavili šírenie koronavírusu čo najviac, očkujme sa, dodržujme ROR a naozaj bude dobre,“ uzavrel vedec.

Skvelá správa od vedca!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Pavol Cekan)

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusPavol ČekanCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu