Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najvyšší súd rozhoduje o väzbe finančníka Kvietika: Prítomný je aj Daniel Lipšic

Na snímke obvinený finančník Martin K. prichádza na verejné zasadnutie vo veci väzobného stíhania na Najvyšší súd SR v Bratislave Zobraziť galériu (4)
Na snímke obvinený finančník Martin K. prichádza na verejné zasadnutie vo veci väzobného stíhania na Najvyšší súd SR v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu SR začal rozhodovať o sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý 15. marca nezobral finančníka Martina Kvietika do väzby v súvislosti s jeho novým obvinením.

Na verejnom zasadnutí sa zúčastňuje ako obvinený v kauze Dobytkár Martin Kvietik aj jeho obhajca Dušan Ivan. Dozorového prokurátora, ktorý má v utorok iný úkon, zastupuje špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "Trvám na podanej sťažnosti," uviedol na úvod zasadnutia Lipšic.

Podľa slov Lipšica ide o novú trestnú vec, za ktorú by mal byť Martin Kvietik väzobne stíhaný. Je irelevantné, či sa nová trestná vec rieši v tom istom konaní. Podľa názoru prokurátora sú dôvody pre kolúznu a preventívnu väzbu v súvislosti s novým obvinením finančníka z 25. februára. Kľúčová je definícia pokračovacieho trestného činu v Trestnom poriadku, pričom ide len o právnu konštrukciu. Lipšic požiadal, aby súd zrušil rozhodnutie ŠTS z 15. marca a vzal Martina Kvietika do väzby a nenahradil väzbu probačným a mediačným úradníkom. "V tomto konaní ide o tú istú trestnú vec. Nevypočul som si protiargumenty prokurátora," uviedol obhajca Ivan. Nové obvinenie označil za protizákonné.

Martina Kvietika 11. marca krátko po prepustení z väzby po rozhodnutí NS SR v Leopoldove zadržali a obvinili ho. Nové obvinenie sa týka skutku ešte z roku 2017 a opiera sa o výpovede dvoch svedkov. Podľa mediálnych správ mal Martin Kvietik prijať úplatok vo výške 180.000 eur za sprostredkovanie agrodotácií. Skutok sa mal stať v roku 2017. Voči Martinovi Kvietikovi vypovedajú dvaja svedkovia-kajúcnici. Väzbu Martinovi Kvietikovi aj bývalému riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajovi Kožuchovi ŠTS vlani v novembri predĺžil do 1. apríla.

Na snímke obvinený finančník
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Počas akcie Dobytkár Národná kriminálna agentúra do polovice júla 2020 obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Juraj Kožuch je od 4. februára na slobode po desiatich mesiacoch strávených vo väzbe.

Viac o téme: Súd Martin KvietikDobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu