Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedec Čekan vyzval Slovákov! DESATORO na zvládnutie pandémie koronavírusu, Veľká noc bude kľúčová

Pavol Čekan (vľavo), ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Pavol Čekan (vľavo), ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Getty Images)

BRATISLAVA – Na Slovensku dominuje britská mutácia nového koronavírusu. Laboratória ju potvrdili v 97,3 percenta z 1752 vyšetrených pozitívnych vzoriek. Tento variant vírusu je podľa britských zdrojov až o 70 percent nákazlivejší, ako pôvodná mutácia. Aby sa v našej krajine zlepšila epidemiologická situácia, vedec Pavol Čekan považuje za potrebné zamerať sa na 10 bodov, ktoré predstavil.

Na Slovensku podľa očakávaní naďalej dominantne prevažuje britský variant pandemického vírusu. „Laboratórne bol potvrdený v 97,3 % (1704 vzoriek) z počtu 1752 vyšetrených pozitívnych vzoriek. Český variant bol potvrdený v 0,9 % (16 vzoriek) a juhoafrický v 0,5 % (9 vzoriek). Bez bližšieho určenia bolo celkovo 1,3 %, teda 23 vzoriek,“ konkretizoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

VIDEO Vývoj pandémie na Slovensku od ohlásenia 1. prípadu nákazy novým koronavírusom

Vývoj pandémie na Slovensku od ohlásenia prvého prípadu nákazy novým koronavírusom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dané výsledky vyplývajú zo štvrtého kola celoštátneho prieskumu rozšírenia variantov pandemického vírusu na Slovensku. Klinické vzorky sa vyšetrovali RT-PCR metódou. „Vzorky bez bližšieho určenia variantu a vzorky s juhoafrickou mutáciou budú ešte podrobené sekvenovaniu,“ dodal Mikas.

Hygienici opätovne prosia ľudí, aby napriek pandemickej únave naďalej dodržiavali celoplošne nastavené protiepidemické opatrenia. „Ich rešpektovanie zohráva významnú úlohu v ochrane verejného zdravia. Sú nastavené tak, aby spomaľovali šírenie pandemického vírusu a jeho variantov v populácií a tak, aby sa znižovalo riziko zánosu ďalších mutácií na naše územie,“ podotkli odborníci s tým, že rovnako dôležité je chrániť sa na individuálnej úrovni (minimalizovaním kontaktov, správnym nosením respirátora a rúška, dodržiavaním hygieny rúk a očkovaním).

Čekan predstavil dôležité desatoro

Podľa biochemika Pavla Čekana, ktorý vyvinul slovenský PCR test na covid-19, sa ihneď musíme zamerať na nasledujúcich desať bodov, aby sme vyhrali boj s koronavírusom. „Nech sa už vyrieši politická kríza na Slovensku, lebo my naozaj musíme riešiť závažné problémy spôsobené pandémiou,“ zdôraznil.

Čítajte aj: Čekan vyzýva na zachovanie zdravého rozumu: AstraZeneca je cesta! Na východe sa z očkovania odhlásili stovky ľudí

1. Začať prípravu na veľkonočné sviatky, ktoré môžu opäť zrýchliť šírenie koronavírusu (podobne ako cez Vianoce).

2. Znížiť počet hospitalizácií s ťažkým priebehom covidu-19 na Slovensku.

3. Začať riešiť ľudí s postcovidovým syndrómom a s psychickými problémami kvôli pandémii.

4. Znížiť obrovskú únavu zdravotníkov a celého zdravotníckeho systému.

5. Znížiť pandemickú únavu celej spoločnosti na Slovensku - riešiť finančné/sociálne problémy ľudí, ktorým pandémia vzala prácu, podnikanie, vzdelávanie, strechu nad hlavou, atď.

6. Zlepšiť prednemocničný manažment pacientov s covidom-19.

7. Zlepšiť dodržiavanie pandemických opatrení pomocou benefitov a kontrol.

8. Zrýchliť očkovanie, zefektívniť testovanie a trasovanie, zaviesť systémové sekvenovanie.

9. Strážiť hranice, aby nedošlo k importu nových variantov koronavírusu a zaviesť e-karanténu.

10. Zlepšiť komunikáciu s verejnosťou, s dôrazom na konsenzuálne stanoviská a zrozumiteľné vyjadrenia ohľadom nových opatrení, riešení a pochopenia ťažkej situácie ľudí na Slovensku.

Vedec Čekan vyzval Slovákov!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Pavol Čekan)

Viac o téme: BritskáMutáciaSlovenskoKoronavírusPavol ČekanCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu