Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Rozruch v Nemecku: VIDEO Lekár očkuje vlastnou vakcínou, vraj bez vedľajších účinkov!

Winfried Stöcker Zobraziť galériu (3)
Winfried Stöcker (Zdroj: YouTube/stern TV)

BERLÍN - Nemecký lekár Winfried Stöcker vyvinul vlastný antigénny preparát proti koronavírusu Sars-CoV-2, ktorý postupne aplikoval sebe, svojej rodine a ďalším niekoľkým desiatkam ľudí. Výsledky, ktoré považuje za viac ako skvelé, vníma ako dôkaz získanej imunity. Problémom ale je, že k imunizácii prikročil bez súhlasu úradov, za čo čelí dvom trestným oznámeniam. Stöcker, ktorý má za sebou úspešné podnikanie v laboratórnej diagnostike, sa obhajuje tým, že v čase pandémie nie je čas na formality. Podľa neho bol postup legálny a nerobil žiadne pokusy na dobrovoľníkoch, pretože to boli v skutočnosti pacienti, ktorým aplikoval lieky v rámci terapie.

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú túto vakcínu: Je vhodná aj pre krajiny s nebezpečnými mutáciami

"Koronavírus nebude čakať, až bude povolenie za rok či dva udelené. Medzitým ochorie mnoho miliónov ľudí a státisíce ich zomrú len kvôli lipnutiu na pečiatke a kvôli názoru, že nepostupujem legálne," obhajuje sa Stöcker. Mnohí virológovia tvrdia, že Stöcker sa správa ako mastičkár, pretože nedodržiava základné pravidlá bezpečnosti a kontroly čistoty látky.

Stöcker, ktorý sa pýši profesorským titulom, nie je v Nemecku ani mimo vedeckej obce úplne neznámou postavou.

KORONAVÍRUS Rozruch v Nemecku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/stern TV)

Médiá si ho všimli nielen kvôli jeho kritickým vyjadreniam na adresu utečencov, kancelárky Angely Merkelovej alebo klimatických aktivistov, ale tiež vďaka predaju jeho firmy Euroimmun zameranej na laboratórnu diagnostiku. Obchod to bol úspešný, pretože firmu, ktorú založil na konci 80. rokov, predal istej americkej spoločnosti za 1,2 miliardy eur. Po predaji z odboru neodišiel a v Gross Grönau pri Lübecku si založil klinicko-imunologické laboratórium, v ktorom zamestnáva asi päť desiatok ľudí.

A práve tam vyvinul antigénny preparát, ktorý je podľa neho výhodnejší ako doteraz vyvinuté vakcíny. Stöcker argumentuje tým, že jeho látka nevyvoláva žiadne alergické reakcie, nemá vedľajšie účinky a je nenáročná na výrobu. Uvádza tiež, že je možné ju rozvážať pri izbovej teplote a počas skladovania ju nie je nutné udržiavať v hlboko zmrazenom stave.

Za všetkým je iba malý peptid

"Som teraz imúnny voči Sars-CoV-2," napísal Stöcker vlani v máji na svojom blogu. Predtým si v marci a apríli sám aplikoval štyri dávky antigénu. Látku následne podal svojej rodine vrátane detí. "Žiadny vektor, žiadna RNA, žiadny inaktivovaný koronavírus, len malý peptid," hovorí o svojej organickej zlúčenine.

Stöcker bol presvedčený o úspechu, preto kontaktoval Christiana Drostena, ktorý je ako hlavný virológ berlínskej kliniky Charité jednou z tvárí boja s pandémiou. "Čítal som o vašom pokuse v denníku Lübecker Nachrichten," odpovedal mu Drosten. V liste mu oznámil, že chápe jeho pokus a že navrhuje neutralizačný test, ktorý by overil, či sa v tele skutočne tvoria protilátky proti koronavírusu. Výsledok neutralizačného testu, ktorý Drosten vykonal, priaznivé dáta skutočne potvrdil. Skúšku však označil skôr za diagnostické vyšetrenie než za rozbor účinnosti vakcíny. Látku preveril aj virológ Hendrik Streeck z univerzity v Bonne, ktorý dospel takisto k povzbudzujúcemu výsledku.

KORONAVÍRUS Rozruch v Nemecku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/stern TV)

Hodnotenie Drostena a Streecka sú, ako nemecké médiá upozorňujú, tvrdením Stöckera, pretože ani jeden z nich sa do debaty verejne nezapojil. Vyjadriť sa priamo nechce ani ministerstvo zdravotníctva. Hovorca ministerstva Hanno Kautz na stredajšej tlačovej konferencii o téme hovoriť odmietol a na opakované otázky odpovedal, že nemá o látke a ani o kauze žiadne informácie.

Dve trestné oznámenia

Stöcker sa po dopisovaní s Drostenom obrátil na Inštitút Paula Ehrlichoma (PEI), ktorý v Nemecku funguje ako liekový regulátor. Šéfa PEI Klausa Cichuteka požiadal o súhlas so skúšobnou imunizáciou dobrovoľníkov, aby si overil, že látka nevyvoláva žiadne vedľajšie účinky. Výsledkom boli dve trestné oznámenia, pretože PEI sa obával, že Stöcker vykonáva klinické skúšky experimentálneho liečiva bez príslušných povolení.

"V súčasnej katastrofálnej situácii nie sú potrebné žiadne zdĺhavé dvojito zaslepené pokusy, aby sme zistili presné rozdiely v účinnosti. Naočkuje sa prvých tisíc dobrovoľníkov, ktorých rovno imunizujeme. Ak to pôjde dobre, bude nasledovať desať tisíc ľudí a potom zvyšok," vysvetľuje Stöcker, ako by chcel postupovať.

Očkovanie má pozostávať z troch dávok

Stöcker tiež hovorí, že na sklonku roku naočkoval 64 ľudí, z ktorých žiadny nemal vedľajšie účinky a žiadny neochorel covidom-19. "Približne 95 percent očkovaných malo po šiestich týždňoch po aplikácii ochranné protilátky vo vysokých koncentráciách," uvádza. Dáta o naočkovaných, medzi ktorými je aj dvanásťročné dieťa, zverejnil na svojom blogu. Odborníci ale údaje považujú za neúplné.

Stöckerov očkovací plán počíta s tromi dávkami po 15 mikrogramoch preparátu a potom odporúča v päťročných či desaťročných intervaloch zmerať protilátky pre prípadnú posilňujúcu dávku.

Svoju látku si patentovať nenechal. Tvrdí, že chce, aby jeho antigén mohol vyrábať ktokoľvek bez akýchkoľvek licenčných poplatkov. "A aby vďaka tomu mohol byť každý očkovaný za minimálne náklady," dodáva.

Viac o téme: LekárKoronavírusWinfried Stöcker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu