Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Matovič konečne prehovoril! Je ochotný odstúpiť, ale má niekoľko podmienok

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TA3)

BRATISLAVA - Igor Matovič po rokovaní koaličnej rady dnes vystúpil s vyhlásením, na ktoré čakalo celé Slovensko. Oznámil, že odstúpi zo svojej funkcie, ale až po tom, ako podajú demisiu viacerí ministri za strany SaS a Za ľudí.

Mimoriadne tlačové vyhlásenie predsedníctva hnutia OĽANO (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Igor Matovič je ochotný odísť z postu predsedu vlády a pôsobiť ako jej radový člen. Podmienkou je však odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), Márie Kolíkovej (Za ľudí) z postu ministerky spravodlivosti a Juraja Šeligu (Za ľudí) z postu podpredsedu Národnej rady SR. Vyhlásil to na nedeľnom mimoriadnom tlačovom vyhlásení predsedníctva hnutia OĽANO. 

MIMORIADNE Matovič konečne prehovoril!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto TA3)

"Bol to rok plný odhodlania, ale aj utrpenia a verím, že najhoršie už máme za sebou," začal premiér svoje vyhlásenie. "Po dôkladnom zvážení, uvedomujúc si budúcnosť Slovenska, prichádzame ako hnutie s najsilnejším mandátom s nasledovným stanoviskom. Pre upokojenie situácie považujeme za nevyhnutný odchod Richarda Sulíka z vlády a rovnako odchod ďalších predstaviteľov koalície," pokračoval s tým, že žiada presné prerozdelenie postov podľa výsledkov vo voľbách. 

SaS prehovorila o údajných dohodách s ministerkou Kolíkovou a predčasných voľbách

"Ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali a z ktorých vychádzajú naše požiadavky, som ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády SR a pôsobiť v nej ako jej člen," povedal premiér. Oznámil zároveň ďalšie požiadavky, ktorými podmieňuje svoj odchod z postu šéfa exekutívy. V prípade nástupcu Kolíkovej požaduje "skúseného odborníka, ktorý nemá politické previazanie na vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho". Podmienkou je tiež odstúpenie predsedníčky zdravotníckeho výboru NR SR Jany Bittó Cigánikovej (SaS).

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Matovič zdôraznil, že OĽANO oznamuje stanovisko s tým, že si uvedomuje svoj vlastný podiel zodpovednosti na súčasnej kríze v koalícii a tiež vážnosť situácie. "A uvedomujeme si tiež, že oveľa dôležitejšia ako akékoľvek miesto jednotlivca v tejto vláde je budúcnosť Slovenska a ďalšie pôsobenie demokratickej vlády, nie vlády mafie," dodal. 

Koaličná kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády, žiadajú odchod Igora Matoviča z čela vlády. Zo súčasného kabinetu už odišli Marek Krajčí (OĽANO) a Milan Krajniak (Sme rodina). Ak Matovič z postu premiéra neodíde, vládu plánujú opustiť ministri SaS a Za ľudí. Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú.

Viac o téme: Igor MatovičRichard SulíkVeronika RemišováMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu