Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Online spoluprácu s Nórskom podporí výzva za 200-tisíc eur, informovala Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR ako národný kontaktný bod pre Granty EHP a Nórska prichádza s výzvou pre online bilaterálnu spoluprácu medzi inštitúciami zo Slovenska a Nórska. Spoluprácu tak podporí výzva za 200 000 eur. Informoval o tom vo štvrtok tlačový odbor MIRRI.

"Pandémiu možno vnímať tiež ako šancu naučiť sa napríklad lepšie fungovať v digitálnom priestore. A týka sa to aj medzinárodnej spolupráce, ktorá musí fungovať bez osobných stretnutí, ktoré nie sú teraz možné," komentovala vicepremiérka a šéfka MIRRI Veronika Remišová (Za ľudí). Podporu z výzvy môže podľa jej slov získať široké spektrum aktivít vo virtuálnom priestore. V rámci Grantov EHP a Nórska v aktuálnom programovom období 2014 – 2021 bol na priamu podporu spolupráce zriadený Fond pre bilaterálne vzťahy. Aktuálna výzva s označením FBR02 je v poradí už treťou výzvou v tomto fonde a pre online bilaterálnu spoluprácu je vyčlenených 200.000 eur.

Možná podpora sa týka oblastí politickej a inštitucionálnej spolupráce medzi Slovenskom a Nórskom a kultúrnej spolupráce. Ako spresnil rezort, minimálna výška príspevku je 10.000 eur a maximálna 50.000 eur. Dátum ukončenia výzvy je záver roka 2021 alebo do vyčerpania alokácie. Žiadosti je možné predkladať priebežne – budú hodnotené v poradí, v akom budú doručené.

V prípade politickej a inštitucionálnej spolupráce sú oprávnené žiadať o príspevok všetky verejné subjekty, profesijné združenia, akademické inštitúcie a inštitúcie s osobitným verejným poslaním zriadené na Slovensku alebo v Nórsku. V rámci kultúrnej spolupráce sú oprávnené žiadať o príspevok všetky právnické osoby zriadené na Slovensku alebo v Nórsku. "Nevyhnutným predpokladom realizácie je aktívne zapojenie partnerov – každý slovenský žiadateľ musí realizovať svoju iniciatívu s partnerským subjektom z Nórska a naopak," podotkol rezort.

Táto výzva podľa MIRRI podporuje komplexné a dlhodobejšie iniciatívy namiesto jednorazových aktivít. "Vítané sú napríklad virtuálne série školení, konferencií, workshopov, stretnutí, seminárov či iných druhov online podujatí. Príkladom môže byť tiež vysielanie online diskusií medzi poprednými slovenskými a nórskymi expertmi či online prednášky popredných odborníkov zo Slovenska a z Nórska na určité témy v kultúrnej alebo politickej a inštitucionálnej oblasti," uzavrel tlačový odbor rezortu.

Viac o téme: SpoluprácaNórskoVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu