Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zo Sme rodina odchádza jej člen: FOTO Zverejnil vážne dôvody, vydieračské a nekalé praktiky v hnutí

Šéf Sme rodina Boris Kollár a Michal Hynek Zobraziť galériu (6)
Šéf Sme rodina Boris Kollár a Michal Hynek (Zdroj: FB/Michal Hynek)

BRATISLAVA - Koaličné strany čelia v poslednom období odlivu svojich členov. Najnovšie sa medzi odídencov, tentokrát z hnutia Sme rodina, zaradil Michal Hynek, ktorý o svojom kroku informoval na sociálnej sieti. Vymenoval aj zásadné dôvody, pre ktoré tak urobil a pre ktoré sa s hnutím šéfa Borisa Kollára už viac nechce spájať.

Stručný prehľad roku vlády Matoviča, politológ si poriadne kopol: Takýchto amatérov sme tu už dlho nemali!

"Napriek tomu, že už sa pár rokov v politike ani v hnutí SME RODINA neangažujem a dlhšie verejne kritizujem kroky tejto vlády, dodnes som bol oficiálne členom hnutia. Vo voľbách 2016 som bol na kandidátke do parlamentu na 12-tom mieste a celé predchádzajúce volebné obdobie som bol prvým náhradníkom. Okrem toho som do augusta 2018 pôsobil ako okresný predseda hnutia v Piešťanoch, ako tajomník pracovnej skupiny pre verejnú správu a splnomocnenec hnutia pre reformu verejnej správy," vysvetlil svoje začiatky a pôsobenie v hnutí Sme rodina Michal Hynek.

Dnes je však už všetko inak. Listom adresovaným predsedovi hnutia Borisovi Kollárovi ukončil svoje členstvo a zverejnil aj viacero dôvodov, ktoré ho viedli k jeho rozhodnutiu. Okrem striktného nesúhlasu s rozhodnutiami a krokmi vlády ho trápila nekomunikácia a neinformovanosť zo strany vrcholných predstaviteľov hnutia. Navyše podľa neho fungujú vo vnútri hnutia vydieračské a nekalé praktiky, ktoré sám zažil. 

Zo Sme rodina odchádza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Michal Hynek)

Na záver dodal, že v hnutí prevládli mocenské záujmy jednotlivcov, egocentrizmus a nekalé praktiky ľudí, pre ktorých je túžba po moci a peniazoch viac ako akákoľvek pomoc ľuďom.

Michal Hynek robil podľa aktuality.sk v minulosti asistenta exposlancovi Smeru-SD Andrejovi Kolesíkovi, s ktorým sa poznal z čias mládežníckej organizácie Mladí sociálni demokrati. U Kolesíka musel skončiť potom, čo denník SME ešte v roku 2012 upozornil na Hynekov biznis so seminárnymi a diplomovými prácami. Firma, ktorej bol konateľom, ponúkala svoje služby študentom a za niekoľko stoviek eur za nich písala tieto práce.

Hynek nie je jediný, koaličné rozlúčky

V polovici februára spôsobil rozruch vtedajší člen strany Za ľudí a primátor Hlohovca Miroslav Kollár, ktorý na sociálnej sieti oznámil, že už nie je poslancom premiéra Igora Matoviča. Aby nekomplikoval pozíciu strany Za ľudí v koalícii, vystúpil aj z poslaneckého klubu. Dodal, že aj ako nezaradený poslanec nemá problém podporiť všetky dobré veci, ktoré budú opreté o program vlády. 

Zo Sme rodina odchádza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Začiatkom marca ho nasledoval jeho kolega zo Za ľudí a poslanec Národnej rady Tomáš Valášek, ktorý uviedol, že nechce byť súčasťou koalície, ktorá je pripravená očkovať ľudí neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Odvtedy sa objavili dohady, že by mohol nájsť politické útočisko v Progresívnom Slovensku.

Tomáš Valášek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Zaha Hadid Architects/HuftonCrow)

Odchod zo Za ľudí avizoval aj poslanec Ján Benčík. V stredu pre Sme potvrdil svoje slová z minulého týždňa, že odíde, ak Igor Matovič zostane na čele vlády.

Rázny krok urobila vo februári aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá odišla zo strany SaS. Dôvodom jej odchodu mala byť tlačová konferencia z 8. februára, na ktorej europoslankyňa vyhlásila, že Slovensko môže prísť o miliardu eur, keďže do konca roku 2020 nezabezpečilo premiestnenie týchto peňazí z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Zo Sme rodina odchádza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V decembri minulého roka oznámil svoj odchod z OĽaNO poslanec Košického samosprávneho kraja a mesta Michalovce Milan Kaplan, ktorý sa vyjadril, že stratil presvedčenie, že hája dobrú vec. Hnutiu okrem iného vytýkal, že napriek deklarovanému boju s korupciou došlo po voľbách k vymenovaniu bývalej riaditeľky Daňového úradu v Michalovciach Anny Bilecovej za generálnu tajomníčku služobného úradu ministerstva vnútra. 

Milan Kaplan
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Zemetrasenie aj v opozícii

Veľkým prekvapením bol rozkol v Ľudovej strane Naše Slovensko. V januári z opozičnej strany po zmene stanov, ktorá posilnila postavenie šéfa Mariana Kotlebu, odišli hneď viacerí poslanci Národnej rady - Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Eduard Kočiš, Miroslav Urban a europoslanec Milan Uhrík. Pred pár dňami získali od exposlanca Petra Marčeka vlastnú politickú stranu, ktorá má nový názov Republika a jej predsedom sa stal Milan Uhrík.

Viac o téme: Sme rodinaMichal Hynek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu