Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf Reportérov bez hraníc reagoval na Matovičov status o novinároch: Toto by lídri robiť nemali!

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA/PARÍŽ - Premiér Igor Matovič v nedeľu, pri príležitosti tretieho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedol, že je "čas sa pozrieť pravde o slovenskej žurnalistike do očí". Zaspomínal v ňom aj na to, ako pred niekoľkými týždňami navštívil v Paríži sídlo Reportérov bez hraníc. Ich šéf Christophe Deloire vzápätí reagoval na Matovičove slová na Twitteri. Uviedol, že "dnes si, viac ako kedykoľvek predtým, slovenskí novinári zaslúžia ochranu".

Premiér Matovič k výročiu vraždy: Tri roky od Kuciakovej smrti je čas na pravdu o žurnalistike

"Novinárov kvalít Jána Kuciaka by sme na Slovensku spočítali - preženiem - na prstoch dvoch rúk. BOHUŽIAĽ. Zbytok je ... radšej pomlčím. Často povrchný, často zaujatý, často povýšenecký," domnieva sa premiér Igor Matovič. V statuse spomenul aj svoj povolebný nápad vytvorenia Fondu na podporu kvalitnej investigatívnej žurnalistiky Jána Kuciaka. Jeho idea sa však podľa neho vôbec nestretla s pochopením a beží proti nemu 11-mesačná spŕška nenávisti.

SKRÝVAŤ SA ZA KUCIAKA Odkedy vrah zobral život Jánovi a Martine, akoby mnohým padlo vhod sa za Jána skrývať. A...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Nedeľa 21. februára 2021

Igor Matovič upriamil pozorosť aj na svoju nedávnu cestu do Francúzska: "Keď som pred dvoma týždňami ako prvý premiér na svete navštívil v Paríži, na ich pozvanie, sídlo Reportérov bez hraníc, tak ich šéf Christophe Deloire otvoril - ako inak - otázku slobody tlače. S radosťou sme obaja konštatovali, že v nej sme sa mílovými krokmi posunuli na Slovensku vpred. .. len potom som zase ja otvoril otázku kvality žurnalistiky ... a to sme už takí nadšení byť nemohli."

Vyjadrenie šéfa Reportérov bez hraníc

Práve Christophe Deloire o pár hodín neskôr v nedeľu napísal na Twitteri: "Dnes si pripomíname investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, brutálne zavraždených presne pred 3 rokmi. Dnes ešte stále nie je odsúdený hlavný organizátor. Dnes si, viac ako kedykoľvek predtým, slovenskí novinári zaslúžia ochranu.

V druhom príspevku reagoval aj na návštevu slovenského premiéra a pripomenul mu zodpovednosť, ktorú ako líder nesie. "Keď som tento mesiac prijal predsedu vlády Igora Matoviča v Reportéroch bez hraníc, varoval som ho pred rizikom oslabenia žurnalistiky slovnými útokmi. Vedúci predstavitelia majú osobitnú zodpovednosť. Nikdy by nemali neodôvodnene obviňovať novinárov ani šíriť urážlivú kritiku," vyjadril sa Deloire.

Viac o téme: Igor MatovičReportéri bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu