Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ÚZŽNO vyzval občanov: V sčítaní obyvateľstva vyjadrite svoje hodnotové ukotvenie

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

BRATISLAVA - Bolo by smutné, ak by čo i len jeden jediný občan na Slovensku zo strachu zatajil svoju identitu. V súvislosti so začiatkom sčítania obyvateľov to vo vyhlásení uviedol predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) na Slovensku Richard Duda. Zároveň vyzval nielen občanov Slovenska so židovskými koreňmi, aby v sčítaní úprimne vyjadrili svoje hodnotové ukotvenie.

Duda podotkol, že za slobodu ľudia mnohokrát bojovali. "Aj občania Slovenska majú tých bojov za sebou niekoľko. Nie sú to len boje so zbraňou v ruke, nedostatok slobody môžeme pociťovať aj v demokratickom zriadení. Paradoxne, v súčasnosti, keď slobodu garantuje ústava, sa boríme s jej definíciou," uviedol Duda. Ako tvrdí, mnohí ju vnímajú ako bezhraničné právo presadzovať si vlastnú slobodu na úkor iných, mýlia si ju s anarchiou. "Nie všetci občania sa v takejto spoločnosti cítia príjemne," povedal.

"To, koľko energie musí Štatistický úrad SR vynaložiť na vysvetľovanie anonymizácie údajov, svedčí o tom, že obavy zo slobodného prejavu identity ešte existujú. V každom prípade, vymoženosti techniky ju dokonale zabezpečujú," poznamenal Duda. Preto vyzval občanov krajiny, aby vyjadrili svoje hodnotové ukotvenie, prejavili úctu k predkom, ich tradíciám a kultúre.

Na Slovensku sa od pondelka (15. 2.) začalo sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám. Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Informuje o tom Štatistický úrad SR na webe scitanie.sk.

Viac o téme: Sčítanie obyvateľstvaBratislavaSlovenskoÚstredný zväz židovských náboženských obcí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu