Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovská softvérová chyba v prvý deň sčítania: Hárok ste mohli zaslať aj desaťkrát

Jasmína Stauder
Jasmína Stauder (Zdroj: archív J.S.)

BRATISLAVA - Sčítanie obyvateľstva sa začalo hneď na úvodný deň s obrovskou chybou. Udalosť, ktorá má rozpočet 60 miliónov eur, bola hneď v prvý deň poznačená nemilým prekvapením, a to s možnosťou vyplnenia elektronického sčitacieho hárku od jedného obyvateľa v nespočetnom množstve.

U viacerých čitateľov to okamžite vzbudilo nedôveru v korektonosti sčítania, a najmä národnostné menšiny mali zlé spomienky z minulých období, keď sa s číslami vo veľkom čarovalo. Na prípad ako prvý poukázal portál ma7.sk.

Podľa hovorkyne sčítania Jasmíny Stauder bola chyba odstránená až od utorka rána od šiestej hodiny rannej, kedy už systém fungoval korektne. Podľa vyjadrenia hovorkyne presnosť zbieraných údajov nebola ohrozená. Systém Štatistického úradu porovnáva každý hárok s informáciami, ktoré sú dostupné aj v iných databázach, a podľa toho si vyberie ten správny. 

Vyjsť v ústrety najchudobnejších a najbohatších

Stauder však podotkla, že plus jedna možnosť na vyplnenie ostala zachovaná, najmä pre tých, ktorí nemajú trvalý pobyt, a v ich prípde sa dotazník vypĺňa z dostupných zdrojov na obecnom úrade. Ak by sa táto osoba predsa len chcela sčítať aj sama, je jej takáto možnosť zabezpečená. Ako upozornila hovorkyňa, toto sa netýka len bezdomovcov, ale – na naše prekvapenie – aj časti najbohatších obyvateľov našej republiky. Tí sa totiž na papieri snažia zbaviť všetkej nehnuteľnosti, a nechajú sa zaregistrovať bez udania trvalej adresy na obecnom, či mestskom úrade. 

Na otázku, či chyba z prvého dňa nezbudzuje nedôveru u obyvateľstva hovorkyňa dodala, že vo svetle toho, že sčítanie už niektorí konšpirátori spojili s čipovaním, tento problém sa jej ani nezdá byť takým veľkým.

Viac o téme: ChybaSoftvérSčítanie obyvateľovJasmína Stauder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu