Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko pohltili tajomné billboardy: Cirkvi si vyžadujú pozornosť pri sčítaní, ľudia sa nemajú hanbiť za Ježiša!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Sčítanie ľudu na Slovensku už prebieha nejaký ten deň-dva, a v rámci oficiálnej kampane sa objavujú aj tie alternatívne. V rámci sčítania sa totiž od ľudí štát pýta aj to, akého vierovyznania sú. V tomto kontexte sa na Slovensku začali objavovať veľmi zvláštne billboardy a kampaň je vedená, podľa očakávania, na konkrétne náboženstvo.

Výsledkom je množstvo billboardovej kampane, ktorá sa v týchto dňoch na Slovensku vedie. Na jednotlivých reklamných banneroch možno vídať citácie ako "Kto mňa zaprie pred ľuďmi, toho aj ja zapriem pred svojím Otcom,"

Kto stojí za touto kampaňou?

Po bližšom pohľade na tieto reklamné pútače si možno v rohu všimnúť, že kampaň sa primárne dotýka sčítania obyvateľstva, ktoré v týchto dňoch prebieha, a to prvýkrát online formou. Nižšie je však uvedený aj web nszj.sk. Tento web je pomenovaný skratkou podľa celého znenia "Nehanbím sa za Ježiša" a jeho úlohou je "zobudiť svedomie kresťanov na Slovensku".

Web chce v krajine očividne zvrátiť stav, aby sa k cirkvi prihlásilo čoraz menej ľudí, no štýl komunikácie cez billboardy je minimálne úsmevný.  „V našej spoločnosti je Boh čoraz viac odsúvaný na okraj. Slovensko, ktoré sa ešte pred 30 rokmi považovalo za kresťanskú krajinu sa pomaly, ale isto vydáva na cestu k sekularizmu, nasledujúce západné štáty Európy,“ píše web nszj.sk.

Zvučné mená, ktoré kampaň podporili

Ešte zaujímavejší je fakt, že kampaň podľa webu podporili aj zvučné mená z oblasti šoubiznisu či médií. Medzi podporovateľmi kampane je napríklad politológ a riaditeľ prieskumovej agentúry Polis Ján Baránek, herec Štefan Bučko alebo moderátor Jaroslav Daniška. 

Slovensko pohltili tajomné billboardy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto nszj.sk)

Iniciatíva #BezVyznania

V tomto bode je nutné podotknúť aj to, že na "druhej strane rieky" stojí iniciatíva #BezVyznania, o ktorej na sociálnej sieti píše aj Kritické fórum. Ľudí vyzývajú, aby cirkev v sčítaní nepodporili, či už veria alebo nie. "Sčítanie je nástrojom štátu na získavanie informácií o jeho obyvateľstve, ktoré môže ďalej použiť na účely ako plánovanie budovania infraštruktúry alebo analýzu vývojových trendov. Avšak, je dôležité uvedomiť si, že sčítanie obyvateľov nie je neutrálne. Štát rozhoduje o tom, aké otázky a možnosti sú obyvateľstvu poskytnuté, a tým pádom ovplyvňuje aj výsledok sčítania," vysvetľujú.

Viac o téme: VeriaciNáboženstvoBillboardySčítanie obyvateľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu