Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

COVID automat sa opäť mení: Aktuálne pravidlá! Na Slovensku platí nové rozdelenie okresov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - COVID automat platí na Slovensku už týždeň, no pravidlá sa stále menia. Okresov v čiernej fáze pribudlo. Aktuálne patrí väčšina okresov do bordovej fázy. Čo to znamená? Prečítajte si, ako sa po týždni zmenili pravidlá.

Každý deň pribúdajú tisícky nakazených i pacientov v nemocniciach. Momentálne počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom atakuje hranicu štyritísc. Slovensko sa už viac ako týždeň riadi pravidlami COVID automatu. Vláda zároveň schválila pravidlá v súvislosti so zákazom vychádzania, ktoré na regionálnej úrovni vstupujú do praxe každý týždeň v pondelok.

Slovensko je stále čierne

Pravidlá odrážajú epidemiologickú situáciu každého okresu individuálne. Na celoslovenskej, ako aj regionálnej úrovni, sa okresy rozdeľujú do jednotlivých fáz na základe aktuálnych čísel počtu nakazených, počtu hospitalizovaných a reprodukčného čísla nákazy. Ministerstvo zdravotníctva pripravilo sumár praktických informácií s pravidlami, ktoré aktuálne platia. Podľa celonárodných kritérií COVID automatu platí pre našu krajinu štvrtý stupeň varovania (čierna farba).

COVID automat sa opäť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Opäť nové pravidlá

Avšak pre určité nevyhnutné aktivity, ktoré tvoria výnimky zo zákazu vychádzania pre určenie intervalu testovania (nejde o platnosť testu), sú konkrétne okresy rozdelené na základe regionálnych indikátorov do nižších stupňov. Alert systém COVID AUTOMATu podľa aktuálnej epidemiologickej situácie v nich určuje v jednotlivých častiach Slovenska od pondelka 15. februára nasledovné pravidlá. 

Čierna farba – IV. stupeň varovania

(okresy - Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnava a Žiar nad Hronom)

Čo platí v týchto okresoch: 

1. Zatvorené školy

Ide o odporúčanie v súvislosti s rizikom šírenia sa nového kmeňa koronavírusu na Slovensku a to aj napriek tomu, že COVID automat v prípade škôl v čiernych okresoch povoľuje otvorenie materských škôl, základných škôl 1. stupňa prezenčne, otvorenie špeciálnych škôl, ako aj ďalšie ročníky škôl pre deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne max. 5 detí na učiteľa, otvorenie koncových ročníkov SŠ a OU (prezenčne).

Práve kvôli otvoreniu škôl už v IV. stupni varovania ministerstvo zdravotníctva pristúpilo k úprave očkovacej stratégie a priorizovalo učiteľov, ktorých očkovanie v týchto dňoch už na Slovensku prebieha.

2. Do práce sa môže ísť iba s negatívnym testom nie starším ako sedem dní

3. Je zakázaný vstup aj výstup z okresu

4. Prechádzať autom cez tieto okresy sa môže, zastavovať by ste v nich nemali

5. Prechádza v prírode je povolená len v rámci okresu, a to aj bez potreby preukazovania sa negatívnym testom

COVID automat sa opäť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Bordová farba - III. stupeň varovania

(všetky okresy, ktoré nie sú v čiernej (zoznam vyššie) ani červenej farbe (zoznam nižšie))

Čo platí v týchto okresoch: 

1. Školy sú otvorené iba na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva

Platí rovnako ako pre okresy v čiernej farbe – ide o odporúčanie v súvislosti s rizikom šírenia sa nového kmeňa koronavírusu na Slovensku.

2. Na cestu do práce potrebujete negatívny test nie starší ako sedem dní

3. S negatívnym testom môžete cestovať aj do prírody v inom okrese

Červená farba - II. stupeň varovania

(Bardejov, Senec, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Skalica, Gelnica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník)

Čo platí v týchto okresoch: 

1. Školy môžu byť otvorené

2. Do práce je potrebný negatívny test nie starší ako 14 dní

3. Na cestu do prírody v inom okrese je potrebný 7-dňový negatívny výsledok testu

Pozor na ostatné nariadenia

Všetky ďalšie nariadenia zostávajú v platnosti v celej krajine. Zaradenie okresov na základe epidemiologickej situácie prehodnocuje na týždennej báze Inštitút zdravotných analýz v súčinnosti s Konzíliom odborníkov a jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva. O tom, do ktorého stupňa varovania COVID automatu budú nasledujúci týždeň tie ktoré okresy na základe určených kritérií zaradené má pravidelne v utorok informovať minister Marek Krajčí. Nové pravidlá pre okresy následne začínajú platiť vždy od nasledujúceho pondelka. Metodiku alert systému COVID AUTOMAT nájdete na stránke MZSR (https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/covid-19/Covid-automat.pdf)

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaCOVID automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu