Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Lekárka upozornila na čoraz viac slovenských pacientov s chronickým covidom: Simona ho prekonala tiež

FNsP NZ
FNsP NZ (Zdroj: FNsP NZ)

NOVÉ ZÁMKY – V novozámockej nemocnici pribúdajú pacienti s tzv. "long" covidom. Upozornila na to tam pôsobiaca primárka neurológie, ktorá súčasne opísala príznaky chronického koronavírusu. Svoje o ňom vie aj zdravotníčka Simona - sama ho prekonala.

Neurologické komplikácie covidu-19 sú pomerne časté. Uviedla to primárka Neurologickej kliniky FNsP Nové Zámky Daša Viszlayová s tým, že v praxi sa s nimi stretávajú čoraz bežnejšie. „Vyskytujú sa u približne tretiny pacientov. Našťastie, väčšina pacientov má len mierne neurologické komplikácie, medzi ktoré patria celková únava, bolesti hlavy a poruchy chute a čuchu,“ skonštatovala lekárka.

Primárka novozámockej neurologickej kliniky upozornila na narastajúci počet "long" covidových pacientov (Zdroj: FNsP NZ)

Viszlayová ale zdôraznila, že za posledné obdobie hospitalizovali zhuba šesťdesiat pacientov so závažnými komplikáciami. „Tie najčastejšie komplikácie sú najmä zápalové poškodenie centrálneho nervového systému, periférnych nervov,“ uviedla primárka a dodala, že rovnako im narastá počet pacientov s poškodením mozgových funkcií, epilepsiami či cievnymi mozgovými príhodami.

Nevyznáte sa v typoch respirátorov? A ktoré možno použiť opakovane? Všímajte si TÚTO vec

Nemocnici pribúdajú pacienti s "long" covidom

Novozámocká nemocnica súčasne eviduje čoraz viac takzvaných chronických covidových pacientov. Viszlayová hovorí o "long" covide. „Je to ochorenie, ktoré vzniká po prekonaní respiračnej infekcie, a u pacientov začnú vznikať príznaky postupne, väčšinou niekoľko týždňov po prekonaní respiračnej infekcie, a trvajú viac ako dvanásť týždňov. Pacienti sa postupne začnú sťažovať na celkovú únavu, menšiu výkonnosť, majú bolesti hlavy, stále trvajú poruchy chute a čuchu, majú rôzne pocity tŕpnutia na tele a takzvaný pocit hmly na mozgu, teda ich kognitívny výkon nie je taký ako býval. Majú hnačky, zvracajú, majú pocity búšenia na srdci. Čo je tiež veľmi závažné je, že majú psychiatrické príznaky a to najmä stavy úzkosti a depresie,“ konkretizovala Viszlayová.

Primárka upozornila, že na Slovensku nie sú zriadené "postcovidové centrá" pre pacientov postihnutých chronickým koronavírusom. U ľudí s "long" covidom je podľa Viszlayovej potrebná nielen asymptomatická liečba, ale veľmi dôležitou je aj tá rehabilitačná, tiež dychové cvičenia a psychoterapia.

Typickým long covidovým pacientom je podľa primárky Simona, ktorá pracuje v nemocnici. Covid-19 prekonala opakovane. Jej svedectvo je natočené na videu. 

Simona opísala svoj boj s chronickým covidom-19 (Zdroj: FNsP NZ)

Viac o téme: SlovenskoNemocnicaLongLiečbaProblémyCovid-19KoronavírusChronickýNeurologické
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu