Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Arktická zima ešte neodchádza! Cez víkend udrú poriadne mrazy, meteorológovia vydali aj výstrahu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc, Getty Images)

BRATISLAVA – Mrazivé počasie spôsobené vpádom arktického vzduchu bude pokračovať. Sobotňajšie denné maximá nedovŕšia ani nulu! Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) navyše pre celé územie vydali prvostupňovú výstrahu pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Sobota

V studenom arktickom vzduchu bude od severozápadu do našej oblasti zasahovať tlaková výš so stredom nad južnou Škandináviou. Zároveň vo vyšších vrstvách ovzdušia bude od východu nad naše územie zasahovať okraj tlakovej níže.

Predpoveď počasia nájdete aj na Predpovede.sk

Bude polooblačno až oblačno. Najviac oblakov sa očakáva v severnej polovici Slovenska, kde bude na viacerých miestach snežiť. Na severných návetriach sa podľa SHMÚ vyskytne aj trvalejšie sneženie. Inde sa so snežením ráta len ojedinele.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Miestami hrozí tvorba snehových jazykov a závejov. Naďalej bude chladno. Najnižšia nočná teplota dosiahne -9 až -16, v údoliach miestami -16 až -23 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na -6 až -1, v severnej polovici miestami zhruba na -8 stupňov.

„Počas najbližšej noci budú na našom území v nižších a stredných polohách s veľkou pravdepodobnosťou ešte lepšie podmienky na pokles teploty ako počas minulej noci. Je dosť pravdepodobné, že teplota klesne v niektorých dolinách výnimočne až na úroveň okolo -27°C. Priaznivé podmienky na dosiahnutie takejto teploty sa v rámci nižších polôh očakávajú predovšetkým na Gemeri,“ uviedol SHMÚ na sociálnej sieti.   

SHMÚ vydal pre celé územie SR výstrahu 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov
Zobraziť galériu (5)
SHMÚ vydal pre celé územie SR výstrahu 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov  (Zdroj: SHMÚ)

Zafúka severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30, na východe miestami v nárazoch okolo 50 km/h. Na strednom Slovensku bude len pofukovať. Nad pásmom lesa bude ale fúkať búrlivý vietor, prechodne až víchrica.

Nedeľa

V chladnom vzduchu sa stred tlakovej výše presunie zo Škandinávie nad alpskú oblasť. Súčasne bude do našej oblasti od severovýchodu zasahovať vo vyšších vrstvách ovzdušia brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Oblačnosť bude malá, miestami - najmä na severe - aj zväčšená. Ojedinele sa objavia snehové prehánky. No v noci na severe a východe sa rozšneží na mnohých miestach.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Lokálne treba počítať s tvorbou snehových jazykov a závejov. Chladné počasie bude pretrvávať. Najnižšia nočná teplota poklesne na -5 až -10, v údoliach približne na -10 až -15 stupňov. Maximálna teplota dovŕši -3 až 2, v severnej polovici -8 až -3 stupne.

Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 35 km/h, v nárazoch ojedinele dosiahne rýchlosťou okolo 50 km/h. Na Gemeri len sa vyskytne iba slabý vietor. Nad pásmom lesa spočiatku treba rátať s búrlivým vetrom až víchricou.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu