Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Meteorológovia upozorňujú na nízke teploty: Potrápia hlavne východ Slovenska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V Košickom a Prešovskom kraji môže v utorok ráno teplota vzduchu klesnúť na mínus 15 až mínus 18 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí predbežne do 9.00 h pre okresy Gelnica, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Sabinov a Stará Ľubovňa.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk 

Naďalej tiež platí hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňou v okresoch Michalovce a Trebišov na riekach Bodrog a Latorica.

Meteorológovia upozorňujú na nízke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Zvýšená lavínová hrozba platí vo všetkých pohoriach

Vo všetkých slovenských pohoriach platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Nebezpečenstvo je podľa Sedláka veľmi lokálne a limitované na záveterné svahy, žľaby a muldy.

Za hlavný lavínový problém považuje vetrom previaty voľný sneh, a to najmä na východných, juhovýchodných a južných orientáciách. "Na takto orientovaných svahoch sa nachádzajú nestabilné snehové dosky a vankúše, ktoré sú nedostatočne previazané s tvrdým podkladom. Ich uvoľnenie je pri veľkom dodatočnom zaťažení výnimočne možné aj na mierne strmých svahoch," upozornil.

V stredných a nižších polohách je podľa Sedláka snehová pokrývka dobre spevnená a tvrdá. Nachádza sa na nej asi 20 centimetrov nového, prachového snehu. "Silné mrazy ale neumožňujú stabilizáciu snehovej pokrývky. V snehu sa naopak tvoria nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu," dodal. Ráno prevládalo na horách zamračené počasie. Teploty dosiahli o 7.00 h v najvyšších polohách mínus 16 stupňov Celzia, fúkal mierny vietor.

Vodiči by mali v utorok počítať s poľadovicou na cestách

Vodiči by mali v utorok počítať s poľadovicou, ktorá sa pri nízkych teplotách vytvára na vlhkých a mokrých cestách. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke zjazdnost.sk. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tiež vydal pred poľadovicou výstrahu prvého stupňa. Tá platí v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom i Trnavskom kraji od 18.00 h aj počas celej noci.

SSC ďalej informuje, že všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov (HP) a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Cestári upozorňujú na tvorbu snehových jazykov na HP Besník. Povrch vozoviek je suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným, miestami zľadovateným snehom. Čerstvý sneh sa miestami na vozovke nachádza na diaľnici D4 v úseku Bratislava-juh - Bratislava-Ivanka pri Dunaji.

Viac o téme: SnehPočasieVýstrahySHMÚNízke teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu