Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mrazivé peklo v USA: VIDEO Po snehovej búrke milióny ľudí bez elektriny, takéto čosi ešte nezažili!

Dallas trápi extréme počasie Zobraziť galériu (5)
Dallas trápi extréme počasie (Zdroj: SITA/AP/Eli Hartman/Odessa American, AP/LM Otero, AP/Juan Figueroa/Smiley N. Pooll/The Dallas Morning News)

DALLAS - Bez elektriny a v niektorých prípadoch aj bez prísunu vody čelia ľudia na juhu Spojených štátov rekordne mrazivému počasiu, ktoré už niekoľko dní komplikuje život v Texase a okolitých štátoch. V nezateplených domoch podľa výpovedí miestnych teploty padajú pod bod mrazu a obnovenie dodávok prúdu by mohlo trvať aj niekoľko dní. Americké médiá už s rozsiahlou "zimnou búrkou" spájajú dve desiatky úmrtí, pričom niektoré spôsobil priamo mráz, iné vyplynuli z pokusov zahriať sa.

Kuriózna záchrana: VIDEO Polícia v Berlíne vyháňala deti zo zamrznutého jazera vrtuľníkom

"Milióny bez prúdu," hlási dnešná titulná stránka denníka The Dallas Morning News. Web poweroutage.us, ktorý výpadky monitoruje, v utorok večer evidoval len v Texase vyše 3,5 milióna zákazníkov bez elektriny.

Mrazivé peklo v USA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tom Fox/The Dallas Morning News via AP)

V mnohých prípadoch tento stav trvá celé dni a ľudia kvôli tomu vyhľadávajú azyl v takzvaných "ohrievacích centrách". Situácia okrem iného ochromila leteckú dopravu a vynútila si tiež uzávierky stoviek škôl.

Problémy začali na konci minulého týždňa po tom, čo Spojené štáty v dôsledku výnimočnej meteorologickej situácie zaplavil arktický vzduch z Kanady. Vývoj priniesol tuhé mrazy, sneženie alebo mrznúce zrážky takmer do všetkých kútov USA a tiež na sever Mexika. Podľa americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) v utorok snehová pokrývka ležala na 73 percentách amerického územia.

Najvážnejšia je situácia na juhu, ktorý na takéto podmienky nie je zvyknutý a teda ani príliš pripravený. Napríklad v Dallase v utorok teplota klesla na mínus 18 stupňov Celzia a mesto tak zaznamenalo najchladnejší deň za viac ako 70 rokov.

Mrazivé peklo v USA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Juan Figueroa/The Dallas Morning News via AP)

Problémy spôsobujú nezateplené domy

"Domy v Texase bežne nemajú izoláciu pre chladné počasie, čo znamená, že teploty vo vnútri rýchlo spadli k nule po tom, čo zlyhalo vykurovanie. Tiež praskalo zamrznuté potrubie, napriek snahám niektorých obyvateľov uchrániť ho pred zimou za pomoci perín," opisuje spravodajská spoločnosť BBC. "Je to horšie ako hurikán," povedala agentúre AP Natalie Harrellová z Houstonu.

Výpadky elektriny môžu trvať aj niekoľko dní

Nepripravení boli podľa všetkého tiež prevádzkovatelia elektrickej rozvodnej siete, ktorá kolabuje kvôli súhre niekoľkých faktorov. Jedným je extrémny dopyt spôsobený využívaním elektrických priamotopov. "Zároveň bola za mrazivých podmienok vyradená z prevádzky značná časť plynových elektrární v štáte... Mnohé veterné turbíny v Texase zamrzli a prestali fungovať," píše denník The New York Times (NYT).

Mrazivé peklo v USA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/LM Otero)

Médiá v tejto súvislosti pripomínajú aj nižšiu mieru regulácie energetiky v Texase a absencii prepojenia s elektrickými sieťami okolitých štátov. Za súčasnej krízy sa tak miestni dodávatelia nemôžu oprieť o pomoc zvonku, zároveň v častiach Texasu cena elektriny nárazovo narastala aj na viac ako stonásobok.

Splachovanie záchodov roztopeným snehom

Skupina ERCOT, ktorá dohliada na prevádzku texaskej siete, v utorok nebola schopná uviesť konkrétny termín, kedy sa dodávky podarí plne obnoviť, podľa The Dallas Morning News to pravdepodobne potrvá niekoľko dní. Nezvyčajne chladné počasie má pritom v najbližších dňoch pokračovať. Okrem výpadkov prúdu ho sprevádzajú problémy s dodávkami vody. Podľa NYT museli niektorí ľudia v Texase splachovať záchod vodou z roztopeného snehu.

Extrémne počasie si vyžiadalo obete

V dôsledku vlny extrémneho počasia naprieč USA zahynulo najmenej 20 ľudí, uvádza AP. Medzi obete "zimnej búrky" počíta aj tri osoby, ktoré sa našli mŕtve na pobreží Severnej Karolíny po tom, čo sa tadiaľ nečakane prehnalo tornádo. V oblasti texaského Houstonu zomreli štyria členovia jednej domácnosti pri požiari, ktorý vznikol po založení ohňa v krbe. Ďalšie úmrtia spôsobovali dopravné nehody a otravy oxidom uhoľnatým.

Viac o téme: PočasieMrázUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu