Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po januárovom ŠOKU sekerového útočníka sa parlament zariadil: Kancelária NR SR avizuje zásadné zmeny

Koncom januára sa mladík pokúšal dostať do parlamentu so sekerou v ruke.
Koncom januára sa mladík pokúšal dostať do parlamentu so sekerou v ruke. (Zdroj: Facebook/Ján Marosz)

BRATISLAVA - Poslanci a aj verejnosť majú ešte v živej pamäti incident, ktorý sa koncom januára odohral pri vchode do Národnej rady SR. Mladík si to namieril cez ochranku so sekerou v ruke. Tá neváhala a mladého muža spacifikovala. Aký bude parlament po tomto incidente? Zmení sa niečo? Odpovede má samotná kancelária NR SR.

Do budovy Národnej rady SR sa presne 27. januára pokúsil dostať mladík ozbrojený sekerou. Polícia podľa neskorších vyjadrení v jeho "inventári" našla aj niekoľko ďalších desivých vecí ako nôž či lístky s menami poslancov a ich politických strán! Ochrankári ho pri vstupe okmažite zadržali a odovzdali orgánom. Polícia muža obvinila z trestného činu útoku na orgán verejnej moci v štádiu pokusu v súbehu s prečinom výtržníctva. Celý incident sa podarilo fotografiami zachytiť poradcovi premiéra Igora Matoviča Jánovi Maroszovi z OĽaNO.


AKTUÁLNE Do parlamentu vtrhol muž so sekerou! Útok ukončil zásah bezpečnostnej služby


Po januárovom ŠOKU sekerového
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Facebook/Ján Marosz)

Po útoku nastanú v parlamente zmeny

Podľa portálu ereport sa však po tomto incidente odohrajú v parlamente určité zmeny. „Uvedený prípad je výnimočným incidentom a aj na základe analýzy jeho priebehu a stupňa možného ohrozenia boli prijaté náležité bezpečnostné opatrenia, ktoré nie je možné z objektívnych dôvodov zabezpečenia bezpečnosti objektu konkretizovať,” prezradila kancelária NR SR.

„Vďaka týmto zrealizovaným úpravám a novému oddelenému vstupu pre verejnosť nedošlo a ani nemôže dôjsť k preniknutiu útočníka do vnútorných priestorov NR SR,” pokračuje kancelária. „Taktiež okamžitý zásah prítomných zamestnancov odboru obrany a bezpečnosti Kancelárie NR SR spolu s príslušníkmi ÚOÚČ bol vyhodnotený ako maximálne efektívny a viedol k rýchlemu zneškodneniu útočníka,” uzavreli.

Ochranu neustále prehodnocujú

Ochranu budovy Úradu vlády SR zabezpečuje Úrad na ochranu ústavných činiteľov. „Jednotlivé prvky ochrany, ako aj spôsob a formy zabezpečovania ochrany, sú neustále prehodnocované. Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií flexibilne reaguje nielen na interné požiadavky, ale aj na objektívne skutočnosti, ktoré majú vplyv na bezpečnostnú situáciu a prispôsobuje im vyčlenenie síl a prostriedkov potrebných na efektívne zabezpečenie ochrany,” uviedla Petra Friese z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Viac o téme: SekeraMladíkútok Parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu