Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Sulík to od premiéra kvôli pandémii schytáva aj v zahraničí: To všetko vo francúzskych novinách!

Matovič kritizuje Sulíka už aj v zahraničí. Zobraziť galériu (2)
Matovič kritizuje Sulíka už aj v zahraničí. (Zdroj: Topky/Maarty, Topky/Maarty, Gettyimages.com)

BRATISLAVA/PARÍŽ - Tak toto vyzerá už na konflikt, ktorý už sledujú so záujmom aj v zahraničí. Názorové nezhody medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva a vicepremiérom Richardom Sulíkom (SaS) nie sú na Slovensku ani zďaleka ničím novým, no to, že sa tomu venujú už aj v zahraničnom, francúzskom médiu o niečom svedčí.

Premiér totiž poskytol rozhovor pre prestížny francúzsky denník Le Monde. Ten síce nesie aj nadpis o tom, že sa premiér rozrečnil o výstavbe Nord Stream 2, no ako vidieť, prešiel aj na iné témy. Podľa Le Monde je Matovič protisystémový líder pravice, ktorý sa po vyhratých voľbách podujal na boj s korupciou na Slovensku. 

Matovič pred Macronom hovoril o svojich vlasoch (Zdroj: Facebook/OĽaNO)

Denník mu pripomenul aj minulosť

Neskôr sa denník venoval aj Európskej komisii, ktorá má teraz na starosti stratégiu obstarávania vakcín proti ochoreniu Covid-19. „Osobne si domnievam, že komisia odviedla dobrú prácu. Netrúfam si predstaviť, v akej situácii by bolo Slovensko, keby sme neboli súčasťou Európskej únie,“ odvetil skromne Matovič.

Denník ale pokračoval a začal sa venovať aj celoplošnému, novembrovému testovaniu z minulého roka. Premiérovi pripomenuli aj to, že práve to testovanie malo podľa záverov našej vlády zabrániť ďalšiemu lockdownu. 

A opäť ten Sulík

Ten ale, opäť, vidí vinu v niekom inom, o kom sme na Slovensku počuli už viackrát, no nikdy nie v zahraničných médiách. „Nešlo o zlyhanie. Vďaka skríningu v novembri sa nám podarilo znížiť úroveň kontaminácie o päť týždňov,“ dodal premiér, ktorý ďalej skonštatoval, že práve Ústredný krízový štáb chcel organizovať ešte druhé masívne testovanie, no minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý bol podľa jeho slov zodpovedný za nákup testov, zlyhal. „Kvôli tomu druhá vlna testov neprebehla včas a čísla nakazených tým logicky vybuchli,“ myslí si Matovič.

Premiér SR Igor Matovič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Denník preto ešte zaujímalo, či si Matovič stále myslí, že je Sulík zodpovedný za vyše 4-tisíc úmrtí. „Je tu zrejmá príčina a následok. V normálnej situácii by už nemal byť ministrom. Naša koalícia však nateraz musí čeliť pandémii a mafiánskemu drakovi, ktorý ovládol štát,” uzavrel premiér pre Le Monde.

Viac o téme: KritikaIgor MatovičFrancúzskoRichard SulíkLe Monde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu