Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Členka Súdnej rady rozposlala výzvu sudcom, aby vyjadrili svoj súhlas so súdnou mapou

Členka Súdnej rady SR Marcela Kosová
Členka Súdnej rady SR Marcela Kosová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Členka Súdnej rady a sudkyňa Krajského súdu (KS) v Bratislave Marcela Kosová rozoslala v pondelok sudcom výzvu, aby vyjadrili svoj súhlas s návrhom súdnej mapy predloženým ministerkou spravodlivosti SR Máriou Kolíkovou (Za ľudí). Informovala o tom Kosová s tým, že dopoludnia vyhlásenie podpísal jeden sudca.

"Hoci môj postoj k predloženej súdnej mape sa nemení, som naďalej jej kritičkou, myslím si, že by mali dostať možnosť sa vyjadriť verejne aj sudcovia, ktorí s týmto materiálom súhlasia. Keďže tak doposiaľ neurobili, túto možnosť som im poskytla," vysvetlila sudkyňa.

Vo vyhlásení sa okrem iného uvádza, že podpísaní sudcovia súhlasia s návrhom súdnej mapy a sú presvedčení, že navrhovaná zmena zabezpečí deklarované ciele a rešpektuje závery a odporúčania Európskej komisie pre efektívnu justíciu. "Justícia sa nachádza v ťažkých časoch, a preto vítame sekundárny efekt novej súdnej mapy, ktorým je pretrhnutie korupčných väzieb," píše sa vo vyhlásení. Vyhlásenie chcú na budúci pondelok (15. 2.) doručiť Kolíkovej.

Kosová je nielen kritičkou súdnej mapy, ale aj signatárkou výzvy Právnici za právny štát, ktorá bola zverejnená v druhej polovici januára. V nej, naopak, sudcovia a právnici kritizujú mapu a vyzývajú na dôsledné zachovávanie princípov právneho štátu v SR. Túto výzvu podpísalo 430 sudcov, advokátov a príslušníkov právnických profesií.

Viac o téme: VýzvaSúhlasSúdna radaMarcela KosováSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu