Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenská advokátska komora víta, že sa bude Kolíková zaoberať podmienkami výkonu a trvania väzby

Slovenská advokátska komora
Slovenská advokátska komora (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Slovenská advokátska komora (SAK) víta rozhodnutie ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej (Za ľudí) zaoberať sa zmenou podmienok výkonu a trvania väzby. Uviedla to hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Predseda SAK Viliam Karas víta zriadenie pracovných skupín rezortom spravodlivosti k tejto problematike. "Radi budeme súčasťou takejto pracovnej skupiny, pretože máme záujem na tom, aby sa vyváženým a korektným spôsobom prehodnotili legislatívne a materiálno-technické podmienky inštitútu väzby a jej výkonu v našom právnom poriadku," doplnil.

Najmä v súvislosti s kolúznou väzbou SAK kritizuje jej dĺžku a podmienky pre obvinených. "V niektorých prípadoch sa nám javia dôvody kolúznej väzby ako nedostatočné. Hovorí sa tomu aj 'nadužívaná' väzba,“ doplnil Karas ešte skôr v rozhovore. Aj v tejto súvislosti zaslal 26. januára ministerke list s návrhom na zmenu Trestného poriadku v časti týkajúcej sa väzby.

Kolíková v stredu informovala, že síce nechce prehodnocovať dôvody väzby, zmeniť by sa však mohli podmienky väzby. Pracovná skupina by sa mala zaoberať v prípade kolúznej väzby aj možným nastavením časového limitu.

Viac o téme: VäzbaMária KolíkováSlovenská advokátska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu