Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SHMÚ upozorňuje na vietor v západnej časti Slovenska a na horách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia upozorňujú na vietor v niektorých oblastiach západného Slovenska a na horách. V tejto súvislosti vydali prvý stupeň výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Pred vetrom na horách upozorňuje v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina. Výstraha platí v sobotu do 22.00 h. V prípade okresov Dolný Kubín, Martin a Žilina do 12.00 h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," spresnili meteorológovia s tým, že v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť vetra až 135 kilometrov za hodinu.

SHMÚ upozorňuje na vietor
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V sobotu do 14.00 h platí výstraha pred vetrom aj v Bratislavskom kraji, tiež v okresoch Dunajská Streda, Galanta a Trnava. SHMÚ dodal, že v týchto oblastiach môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť vetra 70 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa pred tvorbou poľadovice platí v sobotu do 12.00 h na väčšine stredného a východného Slovenska. Meteorológovia varovali v sobotu dopoludnia aj pred hmlou v niektorých okresoch Prešovského a Košického kraja. Stále platí aj hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňou v okrese Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava.

Po prechode studeného frontu sa výrazne ochladilo

Prechod studeného frontu zo severozápadu spôsobil výrazné ochladenie. "Kým okolo poludnia sme na západe Slovenska mali deväť až 13 stupňov Celzia, aktuálne je len okolo nuly," spresnil v sobotu podvečer Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Ochladzuje sa na celom území SR. "O cca desať stupňov Celzia sa ochladilo aj na horách či niektorých lokalitách na severe Slovenska," doplnil s tým, že súčasne zoslabol vietor a zrážky sa menia na snehové. "Najslabšie sa ochladenie prejavilo na juhovýchode Slovenska, pretože tam ani počas dňa väčšinou teplo nebolo," dodali meteorológovia.

Viac o téme: HoryVietorVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu