Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Meteorológovia varujú pred vetrom a poľadovicou: Môžu sa tvoriť snehové jazyky a záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia upozorňujú na tvorbu poľadovice na väčšine stredného a východného Slovenska. Snehové jazyky sa môžu vyskytovať najmä v severných oblastiach SR. V noci zo stredy na štvrtok (21. 1.) by sa malo rozfúkať na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred tvorbou poľadovice predbežne platí do piatka (22. 1.) do 18.00 h v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. "Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," spresnil SHMÚ.

Snehové jazyky a záveje sa môžu podľa SHMÚ tvoriť v niektorých okresoch Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho, Prešovského a Žilinského kraja. V tejto súvislosti vydali meteorológovia tiež výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do piatka do polnoci.

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmú.sk)

Vo štvrtok od 3.00 h až do piatkovej polnoci vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa aj pred vetrom na horách. Konkrétne pre niektoré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

V prípade okresov Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín platí vo štvrtok od 9.00 do 15.00 h druhostupňová výstraha pred vetrom na horách. SHMÚ upozorňuje, že v týchto oblastiach môže dosahovať vietor krátkodobo v nárazoch rýchlosť od 135 do 165 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," spresnili meteorológovia.

SHMÚ zároveň upozorňuje na smogovú situáciu v Jelšave a okolí spôsobenú zvýšeným rozptylom častíc PM10. Upozornenie platí až do odvolania. Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, tiež nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline.

Topiaci sa sneh môže spôsobiť vzostupy vodných hladín

Meteorológovia očakávajú na území SR v najbližších dňoch oteplenie. Topiaci sa sneh môže spolu s dažďom spôsobiť vzostupy vodných hladín na niektorých tokoch. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

„V nižších polohách očakávame ďalšie topenie snehovej pokrývky a prechodné zvýšenie hranice sneženia až do stredných horských polôh,“ spresnili s tým, že ešte v pondelok (18. 1.) sa na väčšine územia SR nachádzala snehová pokrývka.

Výnimkou bola časť Juhoslovenskej kotliny, okolie Zvolena a časť dolného Spiša, kde bol len poprašok snehu alebo žiadny sneh. „Zrážky sa sem nedostali vďaka záveternému vplyvu pohorí Karpatského oblúka,“ doplnili. Mimo horských polôh bolo podľa meteorológov najviac snehu v severných okresoch, predovšetkým na Orave, Kysuciach a Zamagurí.

Viac o téme: PočasieVietorPoľadovicaVýstrahaPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu