Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci, pozor na vietor: Potrápi vás na horách v týchto okresoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA – V niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a žilinského kraja platí do 18.00 h výstraha pred vetrom na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

V týchto okresoch sa na horách v polohách nad 1500 metrov miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uviedli meteorológovia.

Výstraha pred silným vetrom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmú.sk)

Hydrologická výstraha pred povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa platí pre okresy Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava a Liptovský Mikuláš. Meteorológovia informujú, že vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a očakávaný dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Okrem toho v okrese Prievidza platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou z topenia sa snehu.

Hydrologické výstrahy pred zvýšenou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmú.sk)

V Jelšave platí upozornenie na vznik smogovej situácie pre častice PM10. Vyhlásilo ho SHMÚ a potrvá až do odvolania. Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky v dôsledku polohy v horskej doline. SHMÚ vydal aj výstrahu pred poľadovicou, ktorá bude platiť od 23.00 h. Výstraha prvého stupňa sa bude vzťahovať na niektoré okresy v Bratislavskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji.

Viac o téme: HoryPočasieVietorVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu