Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vodiči, na cestách buďte obzvlášť opatrní: Slovensko potrápia snehové jazyky aj záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Snehové jazyky a záveje sa môžu vyskytovať najmä na západe a severe Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe.

V tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. V Žilinskom, Prešovskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji platí počas celého štvrtka. Pre Trnavský a Bratislavský kraj platí vo štvrtok do 20.00 h. Výstraha neplatí len v Košickom kraji.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

"Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňujú meteorológovia. V okrese Michalovce a Trebišov, s výnimkou povodia rieky Roňava, stále platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou.

SHMÚ vydal viaceré výstrahy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cesty miestami pokrýva utlačený, kašovitý alebo čerstvý sneh

Všetky diaľničné úseky i cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné. Miestami ich pokrýva vrstva utlačeného, kašovitého alebo čerstvého snehu. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojom webe zjazdnost.sk.

SHMÚ vydal viaceré výstrahy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Kašovitým alebo utlačeným snehom od jedného do troch centimetrov sú pokryté úseky diaľnice D1 Hlohovec - Ilava, Ivachnová - Važec, tunel Šibenik - Prešov a úsek diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité. Tiež diaľničný úsek D4 Bratislava-Vrakuňa - Bratislava-Ivanka pri Dunaji. Sneh sa nachádza aj na rýchlostných cestách R1A Lehota - Nitra, Brezový háj, R3 Trstená - Tvrdošín, Sedliacka Dubová - Široká, obchvat Hornej Štubne, R2 obchvat Bánoviec nad Bebravou a úseku R7 Šamorín - Holice.

Horské prechody (HP) na území SR sú zjazdné, vozovky prevažne pokrýva vrstva utlačeného, kašovitého alebo čerstvého snehu od jedného do troch centimetrov. Na HP Herlianske Sedlo, Donovaly a Javorník do piatich centimetrov. HP Dargov, Kremnické Bane, Vernár, Pusté Pole, Zbojská, Chorepa a Klenov majú mokrý povrch vozoviek.

"Horské priechody Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzavreté pre dopravu nad desať metrov," informuje SSC. Cestári upozorňujú aj na silný vietor v okolí Hronského Beňadiku a Bytče. "Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá," spresnili.

Snehová nádielka zamestnáva cestárov v Žilinskom kraji

Husté sneženie zamestnalo v noci na štvrtok cestárov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK). Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej napadlo na Orave miestami okolo 40 centimetrov snehu. Všetky sypače Správy ciest ŽSK sú v tejto chvíli v teréne a pohotovosti.

Vodiči, na cestách buďte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Snežiť začalo v utorok (12. 1.) zhruba o 4.00 h ráno. Vozidlá Správy ciest ŽSK sú odvtedy v teréne. V noci zo stredy (13. 1.) na štvrtok bol spád snehu intenzívnejší," uviedla Remencová. Najviac zasiahnuté sú podľa nej oblasti Kysúc, Oravy a úsek Kraľovany.

Husté sneženie a nehody na úseku D1 Ivachnová - Važec

Polícia upozorňuje vodičov na dopravné nehody a husté sneženie na diaľnici D1 na úseku Ivachnová – Važec, na ktorom je trojcentimetrová kašovitá vrstva snehu. Informovalo o tom operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline.

Na úseku Ružomberok – Liptovský Mikuláš je dopravná nehoda motorového vozidla, ktoré prerazilo zvodidlá a pravý jazdný pruh je uzavretý. Na úseku Liptovský Mikuláš - Ivachnová je skrížený kamión a miesto neprejazdné. Žiadame vodičov o zvýšenú opatrnosť, vyzvalo krajské operačné stredisko.

Viac o téme: PočasieZávejeSnehové jazykySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu