Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Situácia je veľmi vážna: Pandemická komisia navrhne zákaz vychádzania

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pandemická komisia navrhne Ústrednému krízovému štábu zákaz vychádzania. Ten by mal byť podobný ako pred celoplošným testovaním. Vychádzať by sa mohlo len za účelom cestovania do práce či napríklad na nákup potravín.

Dôvodom je veľmi vážna situácia okolo nového koronavírusu a zvyšujúci sa počet hospitalizácií. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). 

KORONAVÍRUS Situácia je veľmi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Komisia odporúča čo najskôr zaviesť podobný lockdown, aký sme mali v prvej vlne. To znamená ísť do obchodu si nakúpiť len nevyhnutné veci, povolené bude ešte venčenie zvierat, návšteva prírody v rámci okresu či vychádzky v súvislosti so starostlivosťou o ľudí, ktorí to potrebujú," spresnil. Kedy by malo k sprísneniu lockdownu dôjsť, závisí podľa šéfa rezortu zdravotníctva od rozhodnutia vlády SR. "Čím neskôr ho zavedieme, tým dlhšie musí trvať, aby sme sa dostali k nejakým pozitívnym číslam," komentoval, pričom zdôraznil, že pandemická komisia je len poradným orgánom. 

KORONAVÍRUS Situácia je veľmi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Osoby, ktoré sa dajú otestovať, budú mať podľa Krajčího výnimku zo zákazu. Šéf ministerstva zdravotníctva priznal, že každý piaty pacient, ktorý sa dostane do nemocnice, ochoreniu COVID-19 podľahne. K nákaze často dochádza práve v nemocniciach a v zariadeniach sociálnych služieb. Reprodukčné číslo sa na Slovensku zvýšilo na 1,35. Počet hospitalizovaných stúpol z 1848 na 2130 pacientov. Tempo rastu prípadov je za posledný týždeň 32 percent. Najhoršie je na tom Trenčiansky kraj. Situácia je vážna aj v Trnavskom či Bratislavskom kraji. Najlepšie je na tom Košický kraj. Situácia je najhoršia v okrese Trenčín, Považská Bystrica a Púchov. Stúpajú aj počty pozitívnych osôb nad 65 rokov. Kapacity lôžok aj ich technicko- materiálne vybavenie je podľa Krajčího zatiaľ dostatočné.

PANDEMICKÁ KOMISIA NAVRHLA ĎALŠIE SPRÍSNENIE OPATRENÍ A ZÁKAZ VYCHÁDZANIA Epidemická situácia sa rýchlo zhoršuje....

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, 11 December 2020

Uviedol tiež, že sa zvyšuje aj počet zdravotníkov v karanténe, tých je k piatku 2917. V nemocniciach je hospitalizovaných 2180 pacientov. Na Slovensku podľahlo novému koronavírusu 1433 ľudí. Smrtnosť v nemocnici prekračuje 20 percent. Priemerný počet prípadov posledné tri dni prekračuje 5000. Krajčí doplnil, že kapacita mobilných odberových miest sa ešte bude môcť navýšiť. Chce na nich zaviesť objednávací systém. Testov je podľa jeho slov asi 3,5 milióna. MZ SR chce umožniť ľuďom, aby návštevy v nemocniciach či DSS boli za definovaných podmienok možné. Pri návštevách v rodine sa však musia zadefinovať kritériá, podmienkou by malo byť testovanie. Lockdown navrhuje pandemická komisia do 10. januára, tento termín by sa však nemal považovať za konečný.

KORONAVÍRUS Situácia je veľmi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Cieľom je podľa rezortu zdravotníctva dosiahnuť určité hodnoty, aby sa zaistila dobrá epidemiologická situácia. Za ideálne by komisia považovala, keby ľudia nadchádzajúce sviatky strávili s najbližšou rodinou, s ktorými žijú v jednej domácnosti. Šéf rezortu zdravotníctva taktiež odporúčal zamestnávateľom, prejsť na režim home office, pokiaľ je to možné.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusÚstredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu