Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Premiér načrtol skutočne desivé Vianoce: Po konflikte s prezidentkou prichádza s 2 možnosťami

Matovič ukázal, ako budú zrejme vyzerať Vianoce Zobraziť galériu (3)
Matovič ukázal, ako budú zrejme vyzerať Vianoce (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA - Slováci majú zrejme pred sebou jedny z najnetradičnejších vianočných sviatkov, aké zažili. Zasiahol do toho stále šíriaci sa koronavírus a premiér Igor Matovič varuje, že v hre je stále lockdown alebo aj plošné testovanie. Rozhodne sa zrejme až po stretnutí s prezidentkou.

Informuje o tom denník SME. Vyzerá to totiž tak, že buď sa za svojimi blízkymi nedostaneme vôbec, alebo len s negatívnym testom na koronavírus. Predseda vlády Matovič totiž zatiaľ hovorí len o týchto dvoch možnostiach. V decembri by sa malo k jednej z týchto alternatív pristúpiť, aspoň podľa toho, čo hovorí premiér.

Výmena názorov s prezidentkou

Matovič má aktuálne nie veľmi ideálne vzťahy s prezidentským palácom a zodpovednosť v týchto dňoch dáva aj hlave štátu Zuzane Čaputovej. Tá podľa Matoviča odmieta povinné testovanie. „Buď prezidentský palác povie áno, mýlili sme sa a povinné plošné testovanie je dobrý nástroj, alebo bude palác trvať na tom, že to nesmie byť, v tom prípade to znamená, že bude lockdown,“ skonštatoval Matovič, keď sa ho novinári pýtali na vianočné opatrenia.

KORONAVÍRUS Premiér načrtol skutočne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Stretnutie s prezidentkou už pritom premiér avizoval. Po ňom sa zrejme dozvieme definitívne závery, ako to napokon bude. Epidemiológovia pritom stále bijú na poplach a upozorňujú, že ak sa nesprísnia opatrenia, december môže byť v znamení vysokého počtu hospitalizovaných v nemocniciach. Hovorí sa o čísle vyššom ako päťtisíc.

Binárna voľba

V tejto chvíli premiér už hovorí len o dvoch možnostiach. „Lockdown alebo lockdown s výnimkou, keď môžete chodiť po vonku, kedy chcete,“ pomenoval možnosti Matovič. Medzi týmito sa totiž vláda počas sviatkov rozhoduje. Podobný lockdown na Slovensku platil ešte pri začiatku pandémie v apríli počas sviatkov Veľkej noci. Ľudia nielenže nemohli opustiť okres, ale nesmeli sa s stretávať s nikým okrem svojej rodiny. Zavreté boli tiež niektoré prevádzky drogérií a potravín. Zákazy platili pre všetkých bez výnimky.

V prípade druhej možnosti je opäť tá, ktorou si už Slováci prešli. Po celoplošnom testovaní v novembri mali občania na výber. Buď ísť na test a s negatívnym certifikátom sa pohybovať bez zákazov, alebo na test nejsť, a zostať v karanténe. Vedci sa však v tejto chvíli prikláňajú skôr k zavedeniu lockdownu, ako k plošnému testovaniu všetkých ľudí. Testovať by podľa nich mali len najviac zasiahnuté regióny. „Čím skôr opatrenia zavedieme, tým lepší výsledok prinesú,“ tvrdia vedci.

Postavili sa na odpor

Tieto diskusie však už nie sú po chuti podnikateľom, ktorých biznis sa v dôsledku tvrdých opatrení pomaly, ale isto rúca. „Nie sme naďalej ochotní trpieť túto deväť mesiacov trvajúcu ignoranciu a nespravodlivosť vlády Igora Matoviča, ktorá je páchaná na našich segmentoch, a odmietame byť už ďalej rukojemníkmi v politickom boji dvoch politických strán,“ povedal pre SME Miroslav Heredoš z iniciatívy Bojujeme za naše gastro. Matovič podobné vyjadrenia vníma ako "zavedenie anarchie". 

KORONAVÍRUS Premiér načrtol skutočne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: Igor MatovičVianoceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu