Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS V nemocniciach na Slovensku je hospitalizovaných viac ako 2-tisíc pacientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

BRATISLAVA - V slovenských nemocniciach je aktuálne 2048 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. Za týždeň, od 1. decembra, tak vzrástol počet infikovaných, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu, o 212 pacientov. Počet hospitalizácií ľudí s ochorením COVID-19 tak mierne rastie. V utorok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 133 pacientov, o 21 pacientov viac ako minulý týždeň, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 137 osôb, čo je o 14 pacientov viac ako 1. decembra," uviedla. MZ SR situáciu podľa hovorkyne dôsledne monitoruje. Zriadilo Krízové koordinačné centrum. To denne koordinuje činnosti spojené s pandémiou, teda sleduje mobilné odberové miesta, monitoruje množstvo osobných ochranných pomôcok, spracúva hlásenia z nemocníc, eviduje množstvo potrebného a chýbajúceho personálu, spracúva hlásenia, reporty, či napríklad telefonuje s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Nemocnice podľa rezortu zdravotníctva spolupracujú a nápor pacientov zatiaľ zvládajú. Obsadenosť a kapacita lôžok na Slovensku je podľa hovorkyne pod kontrolou. Obsadených lôžok s kyslíkom je aktuálne 1122, voľných s kyslíkom 767. Aktuálne je v domácej izolácii viac ako 2200 zdravotníckych pracovníkov, väčšina z nich sa nakazila mimo pracoviska. MZ SR vyzýva verejnosť, aby dôsledne dodržiavala základné opatrenia R-O-R, teda nosenie rúška, dodržiavanie odstupu a hygienu rúk.

Európa zaznamenala vyše 20 miliónov prípadov nákazy koronavírusom

V Európe zaznamenali dosiaľ celkovo vyše 20 miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala v utorok tlačová agentúra AFP. Pri vlastnom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zdravotníckych úradov, platných k 14.15 h SEČ. Prvé prípady infekcie hlásili na kontinente začiatkom tohto roka. Región Európy je najpostihnutejším na svete. Nasledujú Spojené štáty a Kanada s 15,4 milióna prípadov a Latinská Amerika s 13,6 milióna infikovaných.

Z nových prípadov infekcie zaznamenaných celosvetovo za posledných sedem dní pripadá takmer 40 percent na Európu, čo oproti predchádzajúcemu týždňu predstavuje dvojpercentný pokles. Krajiny sveta zaznamenali od začiatku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 spolu 67 miliónov prípadov nákazy.

Viac o téme: NemocniceHospitalizovaníSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu