Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EXKLUZÍVNE Prokurátori podmienečne zastavili trestné stíhanie Ľudovíta Makóa

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - BOŽIE MLYNY! Takto poeticky nazývali elitní policajti akciu pri ktorej v septembri 2020 zadržali bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Muža pre ktorého zadržaní použili dokonca vrtuľník, obvinili zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a z obzvlášť závažného zločinu vydierania. Makóa poslal Špecializovaný trestný súd do väzby. Za mrežami začal Makó spolupracovať s políciou, potom nastal v jeho kauze zásadný zvrat. Po necelých dvoch mesiacoch strávených za mrežami ho prokurátori prepustili z väzby na slobodu, no a teraz mu mal dokonca prokurátor podmienečne zastaviť trestné stíhanie. Ako prvé o tom informovali Hospodárske noviny.

Keď 19. septembra 2020 sudca rozhodol, že Ľudovít Makó bude stíhaný väzobne a ten voči rozhodnutiu nepodal sťažnosť, mnohí zbystrili pozornosť. Krátko na to priniesli Topky.sk ako prvé informáciu o tom, že Makó začal spolupracovať s políciou, a že vypovedá voči vysokopostavenému prokurátorovi. O mesiac neskôr elitní policajti zadržali práve na základe výpovede Ľudovíta Makóa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zástupcu Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Pakšiho.

Po zadržaní špeciálneho prokurátora Kováčika sa na Úrade špeciálnej prokuratúry zjavil bývalý šéf riaditeľ národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Ten po vzore Ľudovíta Makóa začal tiež pred prokurátorom rozkrývať trestnú činnosť na najvyšších miestach polície. No a potom už nasledovali akcie OČISTEC a JUDÁŠ, po ktorých skončili za mrežami hneď dvaja generáli, bývalí policajní prezidenti Tibor Gašpar a Milan Lučanský, bývalý šéf NAKA Peter Hraško, prvý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa a mnohí ďalší vysokopostavený funkcionári NAKA aj SIS či finančnej správy. Aj tieto kauzy, ktoré nemajú obdoby sa rozpútal svojou výpoveďou hlavne Ľudovít Makó.

MIMORIADNA SPRÁVA Ľudovít Makó je na slobode! Prepustenie po výpovedi na NAKA

Obchod so spravodlivosťou

Potom, ako na základe informácií od Makóa skončili v putách prví obvinení policajní funkcionári urobil bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy nevídaný obchod. Prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry uzavrel s kajúcnikom „kšeft“, ktorý nemá obdobu. Prokurátor totiž najskôr rozhodol tom, že Ľudovít Makó sa 13.novembra 2020 dostal potichu na slobodu.

Pri prepustení spoza mreží to však ani zďaleka neskončilo. Makó, obvinený zo závažných trestných činov spáchaných so zločineckou skupinou Takčovci dotiahol svoje „obchodné umenie“ do dokonalosti. Podľa informácií Hospodárskych novín totiž prokurátori len pred pár dňami trestné stíhanie podmienečne zastavili. Podľa našich informácií prokurátori pri Makóovom podmienečnom zastavení trestného stíhania aplikovali paragraf 218 Testného poriadku.

„Prokurátor môže podmienečne zastaviť trestné stíhanie obvineného, ktorý sa významnou mierou podieľal na objasnení korupcie, trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, alebo zločinu spáchaného organizovanou skupinou alebo zločineckou skupinou alebo trestných činov terorizmu, alebo na zistení alebo usvedčení páchateľa tohto trestného činu a záujem spoločnosti na objasnení takého trestného činu prevyšuje záujem na trestnom stíhaní obvineného pre taký trestný čin alebo pre iný trestný čin...“ píše sa v trestnom poriadku.

V praxi to znamená, že paragraf, ktorý prokurátori aplikovali zaväzuje Makóa potvrdzovať všetky usvedčujúce informácie aj po vznesení obvinenia ľuďom, ktorých Makó svojou výpoveďou usvedčil z trestného činu. To isté musí potom zopakovať aj pred súdom. Ak by tak neurobil, prokurátor by ho opäť obvinil. Ak však Makó svoju úlohu kajúcnika dohrá až do konca, trestné stíhanie mu definitívne zastavia. Informáciu Hospodárskych novín aj Topkám potvrdili viaceré zdroje.

Otázky v súvislosti s podmienečným zastavením trestného stíhanie Ľudovíta Makóa sme zaslali na Úrad špeciálnej prokuratúry. "V trestnej veci označovanej názvom "Božie mlyny" prebieha vyšetrovanie, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať, aby sme nezmarili, alebo nesťažili vyšetrovanie," napísala nám hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová Po uverejneni článku sa prokuratúre jazyk náhle rozviazal. "V prvom rade je potrebné uviesť, že kauza "Božie mlyny" má a vždy aj mala len jedného dozorového prokurátora, ktorý vo veci koná a rozhoduje. V druhom rade, čo je aj podstatnejšie, obvinený JUDr. Ľ. M. je aj naďalej trestne stíhaný za viaceré skutky, za ktoré mu doposiaľ bolo vznesené obvinenie. Menovaný má procesné postavenie obvineného a nebolo voči nemu vydané žiadne meritórne procesné rozhodnutie, ktoré by malo charakter odklonu v trestnom konaní a už vôbec nie uznesenie o podmienečnom zastavení trestného stíhania," napísala Jana Tökölyová.

Viac o téme: ProkurátoriObvinenie Ľudovít Makó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu