Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kauza Očistec pokračuje! VIDEO Na NAKA vypovedal muž obvinený zo sledovanie Matoviča a Lipšica

NAKA zadržala Tibora Gašpara Zobraziť galériu (5)
NAKA zadržala Tibora Gašpara (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pred deviatou hodinou ráno zaplnili vestibul Prezídia policajného zboru advokáti. Dôvodom bol výsluch jedného z obvinených v kauze OČISTEC. Pred vyšetrovateľa prišiel bývalý príslušník NAKA Ivan Bobocký. Na krku má obvinenie zo sledovania Daniela Lipšica Igora Matoviča. Za sledovanie politikov aj ďalších ľudí mal dostávať finančnú odmenu.

Päťdesiat ročný Bobocký bol jedným zo štvorice mužov, ktorí sú obvinení z nezákonného sledovania v rámci zločineckej skupiny vytvorenej z vysokopostavených policajných funkcionárov. Ivan Bobocký prišiel do budovy prezídia sám. Vyšetrovaný je totiž na slobode. Dôvodom je, že sa hneď po zadržaní rozhodol spolupracovať s políciou a skutok, tak ako mu je kladený za vinu, priznal.

Ivan Bobocký prišiel ráno vypovedať na NAKA v súvislosti so sledovaním politikov.
Zobraziť galériu (5)
Ivan Bobocký prišiel ráno vypovedať na NAKA v súvislosti so sledovaním politikov.  (Zdroj: Ivan Mego)

Po bezpečnostnej prehliadke sme ho konfrontovali s otázkami o trestnej činnosti z ktorej je obvinený. Na otázky, či aj on osobne sledoval Igora Matoviča, akých ľudí okrem neho sledovali a koľko za to dostávali neodpovedal. Z úst Ivana Bobockého sa ozvalo, len krátke „ nebudem sa vyjadrovať.“

Bývalý príslušník NAKA Ivan Bobocký obvinený zo sledovania Igora Matoviča a Daniela Lipšica v kauze Očistec prišiel vypovedať na policajné prezídium (Zdroj: Ivan Mego)

Policajná akcia Očistec, v rámci ktorej bol zadržaný aj Ivan Bobocký sa odohrala začiatkom novembra 2020. V putách vtedy skončil aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Karjemer, bývalý šéf NAKA Peter Hraško a obvinený bola aj bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polícia NAKA Bernard Slobodník.

Akciu Očistec urobili príslušníci NAKA potom, ako zadržali bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a ten sa rozhodol s políciou spolupracovať.
Zobraziť galériu (5)
Akciu Očistec urobili príslušníci NAKA potom, ako zadržali bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a ten sa rozhodol s políciou spolupracovať.  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Za obvineniami, ktoré bývalým policajný funkcionárom vzniesli je svedectvo bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Sledovanie a Ivan Bobocký

Podľa obvinenia vyšetrovateľa sa sledovanie politikov odohralo niekedy v roku 2015. Podľa uznesenia mal nitriansky podnikateľ Norbert Bödör poveriť vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara, šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera a riaditeľa NAKA Petra Hraška, aby zabezpečili sledovanie Igora Matoviča, Daniela Lipšica, ale aj iných osôb.

Ivan Bobocký mal podľa obvinenia sledovať politikov na pokyn zadržaného policajného exprezidenta Tibora Gašpara a ďalších funkcionárov.
Zobraziť galériu (5)
Ivan Bobocký mal podľa obvinenia sledovať politikov na pokyn zadržaného policajného exprezidenta Tibora Gašpara a ďalších funkcionárov.  (Zdroj: Vlado Anjel)

Medzí tými, ktorých mal Krajmer s Hraškom poveriť na túto „prácu“ bol aj spomínaný policajt Národnej kriminálnej agentúry Ivan Bobocky. Ten mal túto úlohu plniť spolu s ďalšími tromi obvinenými. Sledovanie malo trvať približne dva mesiace a na prácu mali podľa zistení používať dve autá – Škodu Yeti a Škodu Rapid.

Sledovanie mali robiť podľa zadaných požiadaviek členov, ktorí sú podľa uznesenia o vznesení obvinenia v štruktúre organizovanej skupiny postavení najvyššie. O sledovaných ľuďoch potom podávali informácie svojim zadávateľom. Dnes už bývalý príslušník NAKA Ivan Bobocký sa krátko po zadržaní rozhodol spolupracovať s políciou. Bobocký priznal, že za tieto služby dostávali finančnú odmenu.

Špecializovaný trestný súd, ktorý rozhodoval aj o návrhu na jeho väzobné stíhanie, Bobockého za mreže neposlal. Obvinený je teda na slobode a intenzívne spolupracuje s vyšetrovateľom NAKA.

Viac o téme: NAKAPeter HraškoĽudovít MakóNorbert BödörOčistecIvan BobockýTibor Gačpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu