Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hrozí, že z plánu obnovy dostaneme peniaze medzi poslednými, tvrdí Viskupič

(Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Hrozí, že SR dostane peniaze z Plánu obnovy EÚ medzi poslednými, ak na poslednú chvíľu predloží Európskej únii svoj národný plán. Potvrdil to v relácii RTVS Sobotné dialógy predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) v diskusii s opozičným podpredsedom toho istého výboru a exministrom financií SR Ladislavom Kamenickým (Smer-SD).

"Samozrejme, musíme urobiť maximum. Hrozí to, že budeme poslední. Ministerstvo financií 'robí' na pláne obnovy. Komunikujeme s (Európskou) Komisiou. Veríme, že bude (národný plán) podaný čím skôr," spresnil Viskupič. "Počúvame o pláne obnovy už niekoľko mesiacov. Zatiaľ sme videli len nejaké 'menučko', ktoré nie je plánom obnovy. Máme dostať jedinečných 6 miliárd eur z EÚ, zatiaľ sme (od vlády) nevideli absolútne nič. Ak premrháme týchto 6 miliárd eur, tak za to by mal minister financií podať demisiu," povedal Kamenický. Kritizoval zároveň skutočnosť, že premiér rezignoval na princíp "hodnota za peniaze" zmenami s tzv. implementačnou jednotkou.

Slovenská ekonomika je podľa Viskupiča životaschopná, čo ukázali aj výsledky HDP za 3. štvrťrok, ktoré zverejnil v piatok (13. 11.) Štatistický úrad SR. "Aj preto má význam ekonomiku neškrtiť vo 4. štvrťroku viac, ako je potrebné," povedal Viskupič. Podľa Kamenického 4. kvartál 2020 môže byť ekonomicky veľmi problematický. "Čo ma najviac trápi je zadlžovanie Slovenska. Obrovské dlhy prenechá táto vláda nasledujúcej," upozornil. Viskupič priznal, že aj zadlženie Slovenska sa bude zvyšovať. "Áno, v každej kríze dlhy rastú. Kríza v rokoch 2008-2009 spôsobila zvýšenie (štátneho dlhu) z 28,5 % na až 51 %. To sa bohužiaľ stáva, dlh Slovenska bohužiaľ rastie," uviedol Viskupič.

Počas vlád strany Smer-SD deficity klesali

Kamenický by vyrovnaný štátny rozpočet urobil v minulosti podľa svojich slov "ľavou zadnou", ak by štát nebol zvyšoval platy vo verejnej správe. "Zvyšovali sa pravidelne platy učiteľov, robili sme rôzne sociálne opatrenia. Ako minister financií by som nemal problém urobiť akýkoľvek vyrovnaný rozpočet," povedal exminister financií. Kamenický pripomenul, že počas vlád strany Smer-SD deficity štátneho rozpočtu posledné roky klesali. "Vláda Igora Matoviča (OĽANO) ide však zodvihnúť (štátny) dlh v tomto roku na úroveň 62,2 %, v budúcom roku na 65 % a na 69,4 % v ďalšom roku," podčiarkol opozičný poslanec Kamenický.

Navrhované tzv. komunitné testovanie nebolo podľa Viskupiča dobrý nápad. Realizované plošné testovanie podľa Viskupiča však malo svoj význam. Kamenický považuje plošné testovanie za "neúčinné". Podľa Kamenického možno fungovanie vlády označiť za chaos, a to nielen v boji s pandémiou, ale aj v iných oblastiach. "My vidíme len chaos v tejto vláde," poznamenal. Vláda a jej orgány oznamujú verejnosti veľmi často mnohé pravidlá a ľudia tak už ani nevedia čo v súvislosti s pandémiou platí.

Podľa Viskupiča bola strana SaS proti predĺženiu núdzového stavu. Súhlas SaS s jeho predĺžením vládou bol podľa neho kompromisom. "Sme za regionálny prístup. My nemôžeme brať slobodu ľudom, kde je situácia s pandémiou v poriadku," povedal Vikupič. Smer-SD považuje podľa Kamenického vyhlásený a predĺžený núdzový stav na Slovensku "za nezmysel", pretože nie je dôvod na núdzový stav. "Vláda Igora Matoviča sa bojí ľudí," poznamenal Kamenický na margo avizovaných protestov cez sviatok 17. novembra. Kamenický by "pustil deti do školy", pretože online vyučovanie nie je náhradou za osobnú návštevu detí v škole. Podľa Viskupiča sa musí spoločnosť naučiť fungovať s koronavírusom, a to aj v školách.

Viac o téme: PeniazeObnovaSaSLadislav KamenickýMarián Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu