Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prezidentka podpísala zákon rušiaci stranám povinnosť účtu v Štátnej pokladnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Politické strany a hnutia už viac nebudú musieť viesť osobitný účet v Štátnej pokladnici. Svoje nepoužité prostriedky môžu ešte previesť a účet do 31. decembra 2020 zrušiť. Vyplýva to z novely zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorou sa mení aj zákon o Štátnej pokladnici. Odstrániť sa tým má nadmerná administratívna záťaž bez akejkoľvek pridanej hodnoty. Vo štvrtok novelu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

"Cieľom novely zákona je zrušiť povinnosť pre politické strany a hnutia viesť si takzvaný osobitný účet v Štátnej pokladnici a s tým súvisiace povinnosti a obmedzenia týkajúce sa napríklad prevodov medzi jednotlivými účtami politických strán a hnutí k dňu účinnosti návrhu zákona, ako aj upraviť pravidlá na vyrovnanie zostatkov medzi takto zrušeným osobitným účtom a bežným platobným účtom politických strán a hnutí do konca tohto roka," píše sa v predložených materiáloch.

Strany a hnutia budú musieť štátnej komisii doručiť výročnú správu za rok 2019 najneskôr do 31. marca 2021 a výročnú správu za rok 2020 najneskôr do 31. mája 2021. Štátna komisia ich následne zverejní na svojom webe, potom ich tiež predloží Národnej rade SR.

Viac o téme: PrezidentkaZuzana ČaputováŠtátna pokladnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu