Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matovič a Sulík podľa odborníčky na seba hodnotovo narazili: Nehráme sa na piesočku, pripomína im

Richard Sulík a Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík a Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Členovia vládnej koalície majú za sebou pomerne ťažký a hrboľatý začiatok pracovného týždňa, počas ktorého došlo k náhlemu odchodu ministra hospodárstva Richarda Sulíka z rokovania Ústredného krízového štábu, čo výdatne skritizoval premiér Igor Matovič a vicepremiér pre ekonomiku v jeho očiach doslova tak klesol, že ho už nepovažuje za svojho kamaráta. Politologičky Viery Žúborovej sme sa pýtali, čo sa to medzi obidvoma lídrami koaličných strán deje.

Žúborová však dodáva, že v súčasnej situácii je komplikované vecne odpovedať na otázky ohľadom tohto konfliktu. Predseda vlády je ale podľa jej názoru politickým duchom neprítomný. "Obávam sa, že pán premiér ani doteraz nechápe čo to znamená byť politickým partnerom a vládnym hráčom," začína ostro Žúborová.

Matovič a Sulík podľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nie sme na piesočku, upozornila

V týchto chvíľach navyše spoločnosť a vláda rieši komplikovanejšie problémy, ako sú politické prekáračky Sulíka a Matoviča. Postoj premiéra však nehodnotí kladne. "Nehráme sa na piesočku ako "kamaráti", ale sme obchodní partneri, ktorí majú svoje požiadavky a ciele, ambície, a svoje voličské jadro. Osobný konflikt medzi Matovičom a Sulíkom bol cítiť hneď po voľbách, ľudovo povedané "nevoňali si", nestretli sa ich mentálne svety," tvrdí Žúborová

Matovič a Sulík podľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sadli si s Kollárom

Politologička upozorňuje, že premiér inklinuje k názorom a štýlu predsedu Sme rodina. "Skôr mám pocit, že premiérovi vyhovuje mentálny svet a komunikácia Borisa Kollára, ktorý sa formálne nesnaží útočiť na pozíciu premiéra, nesnaží sa byť v opozícii s jeho názormi. Neformálne si však robí čo chce," pokračuje Žúborová a dodáva, že Matovičovi prekáža skôr forma komunikácie, nie jej výsledok alebo obsah. Paradoxne však v tomto prípade nemá z konfliktu čo vyťažiť ani Sulík či Matovič. "V tomto konflikte má navrch Boris Kollár, Robert Fico a Peter Pellegrini," myslí si Žúborová.

To, prečo Matovič zatiaľ netrvá na odchode Richarda Sulíka z vládnej koalície nevie politologička priamo vyhodnotiť. "Osobne neviem, toto je hra bez pravidiel, bez akéhokoľvek racionálneho rámca cez ktorého by sme pochopili osobné motívy obidvoch. Momentálne sa slovenská spoločnosť nachádza v stave, kedy pociťuje veľkú neistotu. Celý svet sa "rúca" a naši vrcholoví politici hovoria o tom, že už nechcú byť "kamaráti"," uzatvára Žúborová.

Viac o téme: Konflikt Igor MatovičRichard SulíkPolitológička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu