Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Hygienici vypočuli kritiku a prichádzajú s dátami: V týchto lokalitách sa vírus šíri najviac!

Zasadnutie Ústredného krízového štábu Zobraziť galériu (3)
Zasadnutie Ústredného krízového štábu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Hlavní hygienici z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) sa po sporoch medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom rozhodli verejnosti ukázať dáta, na základe ktorých pristúpili k predmetným opatreniam. Z prvotných čísel je evidentné, že vedú najmä ohniská v rodinách.

U rodinných príslušníkov totiž hygienici narazili až na 239 ohnísk. V spoločnej domácnosti sa ľudia navzájom nechránia a riziko nákazy je preto očakávané a vyššie. Nasledujú rodinné oslavy ako narodeniny a tak podobne, zdravotnícke a firemné pracoviská či domovy sociálnych služieb (DSS).

Nasledujú svadby, školy (pričom výskyt sa najviac zaznamenal práve na základnom stupni), reštaurácie a športové kluby. "Úrad verejného zdravotníctva SR od začiatku pandémie COVID-19 transparentne informuje verejnosť o vývoji epidemiologickej situácie. Prírastky nových prípadov komentujeme na dennej báze na základe informácií od regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Vysvetľujeme ľuďom, kde a ako sa chorí nakazili a rovnako informujeme o povahe ohnísk nákazy v regiónoch, kde výskyt ochorenia COVID-19 rastie. Epidemiológovia spracúvajú údaje do mesačných analýz vrátane štatistických údajov, o ktorých sú médiá aj verejnosť informované a sú prezentované priamo našimi odborníkmi," uvádza hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

KORONAVÍRUS Hygienici vypočuli kritiku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Výskyt zaznamenali aj v prípade rekreačných zariadení, liečební, firemný podujatí či diskoték. Koronavírus sa nevyhol ani potravinám, ubytovniam tanečným či umeleckým školám a aj počas pobytu v zahraničí. 

Vírus podľa hygienikov bujnie

"V súčasnosti sa nachádzame v situácii, kedy sa COVID-19 šíri naprieč regiónmi a mnohé ohniská nákazy majú väzby s potvrdenými prípadmi z iných regiónov. Ochorenie sa reťazí, vetví a bujnie. Opatrenia, ktoré pripravujeme, nie sú len reaktívne, čiže nevychádzajú výlučne z dát, kde a ako sa nákaza už rozšírila, ale aj proaktívne. Zameriavajú sa na obmedzenie rizikových činností, ktoré sú identifikované na základe doterajších poznatkov o spôsobe šírenia respiračných ochorení. Je dôležité vychádzať nielen z dát dát o povahe vzniknutých ohnísk nákazy na Slovensku, ale aj v zahraničí. V súčasnosti, v čase významne zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie, to dosiahneme znížením mobility a stretávaním sa ľudí v oblastiach, ktoré nie sú pre náš každodenný život nevyhnutné. A to sme pri tvorbe opatrení zohľadňovali," vysvetľuje ÚVZ.

Sulík chcel dáta o reštauráciách či fitnes centrách

Za vážnym krokom odísť z Ústredného krízového štábu uprostred rokovania minister Sulík videl hlavne to, že v tom čase sa podľa jeho slov neuvádzalo, na základe akých dát sa pristúpi k spomínaným opatreniam. "Nevieme koľko ľudí sa nakazilo v potravinách, nevieme koľko ľudí sa nakazilo v reštauráciách alebo fitnescentrách," kritizoval Sulík uzatvorenie týchto subjektov.

V zozname ÚVZ sa uvádza, že šírenie vírusu sa v reštauráciách zachytilo v piatich prípadoch a fitnes centrá tam pritom ani nie sú. "V septembri a začiatkom októbra najväčším dielom k šíreniu COVID-19 prispeli svadby, rodinné oslavy či ďalšie spoločenské udalosti. Z nich pochádzajú potvrdené prípady, ktoré nákazu ďalej rozšírili najmä do rodín či pracovísk a kolektívov, ktoré často navštevovali," dodáva Račková.

Viac o téme: VýskytLokalityÚVZKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu