Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Príbehy zo života sanitárov často bolia: Vidia radosť aj utrpenie pacientov, posledná pieseň prichádza nečakane

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/BÁNOVCE NAD BEBRAVOU - V čase, kedy svet sužuje koronavírus, si mnohí uvedomili, aká dôležitá je práca zdravotníkov. Lekári, sestričky či sanitári však nezachraňujú životy len v čase pandémie. Smrť si totiž voľno neberie.

O tom, aká je práca lekárov a sestričiek sa už popísalo mnoho. Čo však zažívajú sanitári? Ako uviedla hovorkyňa skupiny Agel Martina Pavlíková, ich dni bývajú náročné. V spomienkach majú mnoho smutných príhod. Nájdu sa však aj veselé. Pavlíková priniesla spovede sanitárov, ktorí pôsobia v nemocnici v Bánovciach nad Bebravou.

Príbehy zo života sanitárov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AGEL.sk)

Každý pacient je iný

Ako priblížila hovorkyňa, v spomínanom meste pracuje 21 sanitárov. Každý z nich si svoje povolanie vybral z rôznych príčin, či už ako odporúčanie od známych alebo z rodinných dôvodov. "Keďže sanitár poskytuje ošetrovateľskú starostlivosť, jeho práca môže byť mimoriadne náročná nielen fyzicky, ale aj psychicky," opísala Pavlíková.

Príbehy zo života sanitárov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AGEL.sk)

,,Každý pacient je iný. Sú pacienti, ktorí sú milí, vďační, ale aj takí, ktorí sú nepríjemní, mrzutí zo svojho ochorenia. Snažím sa im pomôcť a vyhovieť v čom môžem, ale hlavne ich vypočuť,“ povedala Jana Hudecová z Oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. ,,Za najťažšie považujem, že vidím, ako trpia ľudia v bolestiach a trápia sa a najkrajšie je, keď môžem urobiť pre nich maximum a brať ich ako svojich príbuzných,“ doplnila ju jej kolegyňa z oddelenia Lucia Striežencová.

Príbehy zo života sanitárov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AGEL.sk)

V bánovskej nemocnici často zažijú aj krásne chvíle. ,,Nezabudnuteľný zážitok bol pre mňa, keď pacient po kritickom stave s ohrozením života odchádzal na vlastných nohách domov,“  vyznala sa Gabriela Kopecká z chirurgického oddelenia. Pre Janu Vadrnovú bolo neuveriteľnou chvíľou, keď sa pacientka po mesiaci prebrala z kómy. Považuje to za malý zázrak. 

Posledná pieseň

Nájdu sa však aj zážitky, pri ktorých sa tisnú slzy do očí. Jeden taký si bude navždy pamätať Jitka Falťanová z Oddelenia dlhodobo chorých. "Bol to dedko, veľký silák a bojovník. Ubúdali mu sily. Keď som chcela, aby sa trochu najedol, tak som mu tíško spievala. Jedného dňa mi povedal: „Zaspievaj mi ešte jednu, a to bude posledná.“ Ráno som prišla do práce a dedko bol v nebi. Uvedomila som si, že to naozaj bola posledná pieseň," povedala.

Príbehy zo života sanitárov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AGEL.sk)

Podľa Pavlíkovej si pacienti väčšinou prácu sanitárov vážia. ,,Veľmi ma teší, keď pacient, o ktorom sa nevedelo, ako sa bude jeho zdravotný stav vyvíjať, sa vylieči a potom sa príde osobne poďakovať,“ dodala na záver Eva Richterová, sanitárka interného oddelenia.

Viac o téme: PrácaSanitárSkúsenosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu