Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemocniciam hrozí kolaps, kapacity sú takmer plné: Stovky zdravotníkov majú KORONAVÍRUS! Kritika lekárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

BRATISLAVA - Situácia v nemocniciach je zatiaľ zvládnuteľná. Niektoré nemocnice však majú lôžka kompletne obsadené a odkladajú plánované zákroky. Koronavírus sa šíri aj medzi lekármi či iným zdravotníckym personálom. Nemocnice a lekári kritizujú rezort zdravotníctva, že situáciu nezvláda.

Slovensko vo štvrtok prekonalo tisícovú hranicu v počte nakazených, otestovali niečo vyše deväť a pol tisíc vzoriek. Počet aktívnych prípadov je už viac ako 10-tisíc. Situácia je alarmujúca aj podľa premiéra Igora Matoviča, ktorý o rekordných číslach pravidelne informuje na sociálnej sieti. Ľudí žiada, aby boli mimoriadne opatrní. Problém však majú už aj nemocnice a lekári sa sťažujú, že rezort zdravotníctva situáciu nezvláda. 

Nemocniciam hrozí kolaps, kapacity
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Ohniská nákazy

Prvými veľkými ohniskami boli domovy sociálnych služieb a najviac postihnutou skupinou boli seniori. Druhá vlna sa v tomto o niečo líši. Po otvorení škôl v septembri sa začal koronavírus šíriť práve v školských zariadeniach. Napriek tomu, že minister školstva Branislav Gröhling ešte v septembri hovoril, že situácia je napriek výskytu nákazy. Podľa informácií zo zasadania poslednej Pandemickej komisie je úplne uzavretých 47 škôl, v ostatných školách je zavretých takmer 500 tried a takmer 19-tisíc detí je doma. Počet prípadov začal rapídne stúpať koncom septembra, no už v prvých dňoch bolo badať zvýšený počet infikovaných.

Nemocniciam hrozí kolaps, kapacity
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Nakazili sa stovky lekárov a zdravotníkov

Jedným z nových ohnísk sú však nemocnice. Nakazili sa stovky lekárov a zdravotníkov, viac než polovica nemocníc už má kapacity naplnené na viac ako 50 percent a odkladajú sa aj plánované zákroky. Lekári hovoria o alarmujúcej situácii. "Významný nárast počtu potvrdených prípadov COVID-19 za posledný mesiac sa prejavil aj vo výskyte ochorení medzi pracovníkmi vykonávajúcimi zdravotnícke povolanie," uviedol pre Topky hovorca Úradu verejného zdravotníctva Marek Eliáš.

Nemocniciam hrozí kolaps, kapacity
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Od začiatku pandémie do 4. októbra evidujeme na Slovensku 905 pozitívnych ľudí, ktorí pracujú v zdravotníckom povolaní (vo všetkých oblastiach). Väčšina z nich sa nakazila pri práci. "Z toho v 264 prípadoch ide o profesionálnu nákazu. K 4. 10. 2020 bolo aktívnych 588 prípadov pozitívnych zdravotníckych pracovníkov, z toho 113 prípadov bola profesionálna nákaza," dodal. Premiér Matovič pred pár dňami uviedol, že nevylúčil môžnosť, že ordinovať v kritickej situácii budú musieť aj pozitívne testovaní lekári

Kapacity nemocníc sa rýchlo napĺňajú

Niektoré zdravotnícke zariadenia už pristúpili k odloženiu plánovaných zákrokov. Akútna zdravotná starostlivosť je poskytovaná všetkým pacientom, ktorí ju nevyhnutne potrebujú. "Samozrejme, že priebežne sa podľa potreby testujú všetci zdravotnícki pracovníci – v prípade, že je podozrenie na COVID-19 alebo na kontakt s COVID-19 pozitívnou osobou," uviedol pre Topky rezort zdravotníctva. 

Nemocniciam hrozí kolaps, kapacity
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MZ SR)

K 7. októbru už malo z dvanástich nemocníc, v ktorých sú hospitalizovaní COVID pacienti, kapacity naplnené na viac ako polovicu sedem z nich. Plné kapacity majú nemocnice v Martine a Trenčíne. Na takmer 90 percent je obsadená Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku. 

Rezort zdravotníctva nezvláda pandémiu

Zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pacientov tvrdia, že ministerstvo zdravotníctva nezvláda riešiť situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Na spoločnej tlačovej stredajšej tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR, Asociácie dopravnej zdravotnej služby (ADZS), Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení, Asociácie stredných zdravotníckych škôl SR a Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) s tým, že rezort zdravotníctva ani jeho šéf Marek Krajčí s nimi nekomunikujú.

Nemocniciam hrozí kolaps, kapacity
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Chaos a nedodržiavanie plandemického plánu

Za problematické považujú nielen nedostatočné zabezpečenie ochranných pomôcok, nedodržiavanie pandemického plánu, chaotické prijímanie opatrení či nevyplatené odmeny pre zdravotníkov. "My sme žiadne odmeny nedostali, nemôžeme ich dať ani našim pracovníkom. Nikto s nami v tejto oblasti nekomunikuje, preto nevieme povedať viac," komentoval prezident ANS Marián Petko.

Niektoré infekčné oddelenia veľkých nemocníc podľa zástupcov nechcú brať nakazených pacientov z tých menších. Hrozí preto, že pacienti sa pomiešajú, nakazia ďalších aj lekárov a zažijeme kolaps, ako mali v talianskej Lombardii na jar. Petko preto apeloval na vládu, aby čím skôr cez štátne hmotné rezervy zakúpila antigénové testy, čím sa "výrazne" uľaví zdravotníctvu. "Potrebujeme ich teraz a hneď," povedal Petko s tým, že nepovažuje za vhodné riešiť tento nákup cez verejné obstarávanie vzhľadom na vážnosť situácie.

Útoky nepomôžu, tvrdí rezort

Ministerstvo zdravotníctva s odborníkmi robili a robia maximum pre prípravu na prípadný výrazný nárast hospitalizácií pacientov s ochorením COVID-19. Rezort to uvádza v reakcii na vyhlásenie zástupcov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pacientov, podľa ktorých ministerstvo nezvláda riešiť situáciu súvisiacu s pandémiou nového koronavírusu. MZ im odkazuje, že obvinenia a útoky k upokojeniu a zlepšeniu situácie nepomôžu. "Zdravotníctvo je v zlom stave a ak nespojíme sily, ale namiesto pomoci budeme na seba útočiť, doplatí na to pacient, občan," uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Rezort zároveň odmieta tvrdenia, že nie sú k dispozícii osobné ochranné prostriedky. "Nemocnice si ich zabezpečili, ak budú potrebovať ďalšie, spolu so Správou štátnych hmotných rezerv im vieme v prípade potreby pomôcť," ubezpečuje ministerstvo. Poukazuje na to, že aj pre zdravotníkov je určená napríklad časť z očakávaného pol milióna antigénových testov, ktorými pomôžu zdravotníci ochrániť pacienta, ale aj seba. MZ taktiež uisťuje, že peniaze na odmeňovanie zdravotníkov v prvej línii sú pripravené. Pred dokončením je podľa Eliášovej spravodlivý systém na prerozdelenie tak, aby odzrkadlil zásluhy zdravotníkov a hygienikov. "Verejný prísľub bude onedlho naplnený," dodala Eliášová.

Prešovská nemocnica eviduje 34 pozitívnych zamestnancov

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove eviduje 34 zamestnancov pozitívnych na ochorenie COVID-19. Nemocnica podľa hovorkyne Renáty Cenkovej, poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. "Nemocnica eviduje osem lekárov pozitívnych na ochorenie COVID-19 z celkového počtu 457, 19 pozitívnych sestier z celkového počtu 1102, štyroch sanitárov z celkového počtu 152 sanitárov a troch iných zdravotníckych pracovníkov z celkového počtu 466," uviedla Cenková s tým, že nemocnica mala ku koncu septembra na 2 539 zamestnancov.

Pozitívne testovaní zamestnanci sú podľa jej slov v domácej izolácii. "Poskytovanie zdravotnej starostlivosti zatiaľ pokračuje v plnom rozsahu," doplnila Cenková. Ako ďalej uviedla, k štvrtku je na COVID jednotke nemocnice hospitalizovaných 24 pacientov. "Ďalší dvaja pacienti sú hospitalizovaní na COVID JIS a štyria pacienti sú na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny s podporou umelej pľúcnej ventilácie," dodala Cenková.
 

Viac o téme: LekáriMinisterstvo zdravotníctvaKoronavírusÚVZ SRMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu