Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS najviac zasiahol Oravu! Hygienici sú zúfalí, ľudia nepoučiteľní: Polícii došla trpezlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ORAVA - Svadby, oslavy rodinné stretnutia. Aj napriek tomu, že Orava je momentálne epicentrom šírenia nového koronavírusu, ľudia si tieto udalosti neodpustia. Polícia sa rozhodla, že sprísni dohľad nad dodržiavaním protiepidemiologických opatrení.

Orava je v súčasnosti najviac koronavírusom zasiahnutou oblasťou na Slovensku. No aj napriek tomu tam ľudia organizujú svadby, rodinné oslavy či iné stretnutia. 

„Ľudia na to kašľú, opatrenia nedodržiavajú, veľmi dobre vieme, že aj napriek núdzovému stavu sa konajú veľké svadby, oslavy v Poľsku, mimo hraníc, kam už nemáme dosah,“ povedala pre DenníkN Mária Varmusová, šéfka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne, ktorý má na starosti celú Oravu. 

Nemocniciam hrozí kolaps, kapacity sú takmer plné: Stovky zdravotníkov majú KORONAVÍRUS! Kritika lekárov

Hygienici odhalili množstvo prípadov obchádzania či porušovania pravidiel. Oslavy a svadby sa konajú potajomky alebo sa organizujú v Poľsku, kde už naše úrady nemajú dosah. Známy je aj prípad pozitívne testovanej zdravotnej sestry, ktorá o infekcii vedela a, napriek tomu, sa zúčastnila svadobnej hostiny. 

„Ľudia sú kreatívni. Urobia si svadbu v kostole s tridsiatimi ľuďmi a oslavujú v Poľsku alebo doma. Už boli pozitívni a medzi sebou sa premiešali, nedodržiavali opatrenia, hostiny sa konali aj napriek našim odporučeniam a zákazom,“ povedala hygienička.

Policajti zvýšia dohľad

Policajti mimoriadne zvýšia dohľad nad dodržiavaním protiepidemiologických opatrení na Orave. Avizujú rázne a okamžité kontroly, ktoré súvisia s nerešpektovaním mimoriadnych nariadení. V regióne Oravy je v súčasnosti podľa polície najhoršia epidemiologická situácia. Infikovaných novým koronavírusom je viac ako 1300 obyvateľov, počty majú stúpajúcu tendenciu.

"Za zvýšenými číslami, ktoré bezprostredne ohrozujú všetkých občanov z oblasti, stoja predovšetkým nezodpovedné skupiny ľudí, ktoré nerešpektujú mimoriadne nariadenia. Napriek zákazu organizujú svadobné hostiny, rodinné oslavy a hromadné kamarátske stretnutia. Keďže svojím konaním zaujali egoistický postoj ťažko uveriteľných rozmerov, ktorým povyšujú popíjanie alkoholu nad hodnotu ľudského života, pristúpime k ráznym a okamžitým zvýšeným kontrolám," informujú policajti.

V prípade zistenia porušenia mimoriadnych nariadení budú občania sankcionovaní vo výške 1000 eur. Ak vo svojom konaní budú pokračovať, sankciu im udelia opätovne. "Nezodpovedným osobám nehrozí iba finančná pokuta, ale aj niekoľkoročný trest odňatia slobody v prípade preukázania spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. Polícia sa bude aktívne venovať aj takýmto prípadom," uviedli s tým, že vyšetrované osoby budú musieť strpieť nevyhnutné úkony na preskúmanie situácie.

Orava je červená

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú okresy Banská Bystrica, Bardejov, Prievidza, Malacky, Pezinok, Senec, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Dunajská Streda, Snina, Komárno, Liptovský Mikuláš, Martin, Turčianske Teplice, Michalovce, Sobrance, Nitra, Šaľa, Nové Zámky, Poprad, Senica, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Myjava, Trenčín, Hlohovec, Trnava, Veľký Krtíš, Banská Štiavnica, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Detva. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú momentálne okresy Brezno, Partizánske, Čadca, Galanta, Humenné, Ružomberok, Zlaté Moravce, Kežmarok, Ilava, Prešov, Sabinov, Gelnica, Spišská Nová Ves, Trebišov, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Vranov nad Topľou, Žilina a Zvolen. Ostatné okresy na Slovensku sú aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou.

Viac o téme: PandémiaŠirenieDruhá vlnaOravaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu