Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Raši: Premiér obviňuje všetkých naokolo namiesto toho, aby odvolal Krajčího

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Richard Raši
Nezaradený poslanec Národnej rady SR Richard Raši (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič (OĽANO) namiesto toho, aby odvolal ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), obviňuje všetkých naokolo. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Richard Raši (nezaradený), pôsobiaci v novovzniknutej strane Hlas–sociálna demokracia. Reagoval tak na Matoviča, ktorý tvrdí, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) prišla o milióny eur pre systém rozdelenia financií.

Predseda vlády podľa Rašiho prišiel s ďalším nezmyslom, a tým je tvrdenie, že štát má vopred vedieť, koľko ktorá poisťovňa zaplatí v budúcnosti za liečbu svojich pacientov. Raši pripomína, že preto, aby súkromné poisťovne neboli motivované mať iba zdravých a finančne nenákladných pacientov, sa v minulosti zaviedol prerozdeľovací systém. VšZP z neho dostáva najviac, hovorí.

"Igor Matovič klame a jediný jeho cieľ je útočiť na Petra Pellegriniho, ktorý ho už zrejme predbehol v preferenciách. Svedčí o tom aj fakt, že počas posledných dvoch rokov je VšZP v zisku," poznamenal poslanec. Ak by skutočne bývalá vláda nastavila prerozdeľovací systém zle, prečo ho nová za sedem mesiacov nezmenila, pýta sa Raši. Dôvodom podľa neho je, že slovenský prerozdeľovací systém je jedným z najspravodlivejších v Európskej únii a aj najviac nápomocný VšZP.

Matovič v stredu uviedol, že štát, teda VšZP, je lepším hospodárom ako súkromné zdravotné poisťovne. Obvinil bývalých premiérov za Smer-SD Roberta Fica a Petra Pellegriniho, že vytvorili v systéme slovenského zdravotníctva také prerozdelenie financií, ktoré pripravilo štátnu zdravotnú poisťovňu od roku 2017 o 243 miliónov eur.

Viac o téme: Igor MatovičRichard RašiMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu