Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odlišné hlasy v koalícii: SaS podporuje elektronické voľby, Remišová prioritu vidí inde

Predsedníčka Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová Zobraziť galériu (4)
Predsedníčka Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Proces elektronických volieb je veľmi rizikový, keďže v zahraničí sa vyskytli viaceré bezpečnostné problémy, ktoré by mohli ohroziť správnosť počítania hlasov alebo anonymitu volieb. Uviedla to predsedníčka Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Reagovala tak na slová premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že do budúcich parlamentných volieb by mohli Slováci zo zahraničia hlasovať elektronicky.

Remišová si zároveň myslí, že priorita je v súčasnosti inde. "Z pohľadu priorít sme za to, aby sme sa najskôr zamerali na informačné systémy, ktoré ľudia používajú každý deň, neskôr môžeme pracovať na systémoch, ktoré využívajú ľudia raz za štyri roky," podotkla.

Odlišné hlasy v koalícii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa programového vyhlásenia vlády sa má zvažovať zavedenie elektronických volieb až po zvážení všetkých bezpečnostných rizík. "Zatiaľ takáto analýza vykonaná nebola a podľa doterajších informácií zo sveta je tento proces veľmi rizikový, keďže v zahraničí sa vyskytli viaceré bezpečnostné problémy, ktoré by mohli ohroziť správnosť počítania hlasov alebo anonymitu volieb," vysvetlila šéfka Za ľudí.

Matovič v utorok (6. 10.) skonštatoval, že súčasný systém hlasovania poštou zo zahraničia je deravý a elektronické hlasovanie by mohlo byť bezpečnejšie. Bude sa snažiť presvedčiť koaličných partnerov o zavedení takejto formy hlasovania. Momentálne môžu Slováci voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady SR, a to poštou. Zavedenie elektronického hlasovania zo zahraničia má vláda aj vo svojom programovom vyhlásení.

SaS podporuje voľbu cez internet

Odlišné hlasy v koalícii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Strana SaS podporuje voľbu cez internet, no vníma aj technické limity s ňou spojené, či vážne obavy z uľahčenia volebnej korupcie. Uviedol to štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). "Do momentu, kým sa nenájdu nepriestrelné riešenia týchto limitov, budeme naďalej zdokonaľovať súčasný systém," povedal Klus. SaS je napríklad za uľahčenie voľby poštou tak, aby bolo možné voliť vo všetkých voľbách a referendách aj z bydliska na území SR v predstihu, a taktiež zo zahraničia vrátane využitia našich zastupiteľských úradov.

Veľmi dôsledne bude treba podľa Klusa zabezpečiť aj tajnosť elektronického hlasovania či jeho zrozumiteľnosť. "Aby nebolo príliš komplikované napríklad pre voličov s nižšou počítačovou gramotnosťou," skonštatoval.

Otázkou je bezpečnosť

O prípadnom zavedení elektronických volieb sa diskutuje, na ministerstve vnútra je zriadená komisia z viacerých odborníkov. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Či je takáto forma hlasovania reálna povedať nevedel, dodal, že sú na to rôzne názory. "Je na to vytvorená komisia, máme to v programovom vyhlásení vlády, rokujú o tom, sú tam nejaké technické veci, nezrovnalosti," skonštatoval minister pred novinármi.

Odlišné hlasy v koalícii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Otázkou podľa neho je, či sa bude môcť elektronické hlasovanie technicky zrealizovať. "Nie som technik, z pohľadu bezpečnosti, zabezpečenia, je veľa vecí, ktoré treba doriešiť," dodal s tým, že do procesu je zapojený aj Národný bezpečnostný úrad. "Samozrejme, pokiaľ to bude možné, bude snaha, aby sme to zaviedli," dodal Mikulec.

Viac o téme: VoľbyIgor MatovičSaSMartin KlusVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu